V enem dnevu tudi po 75 tujcev

Število nezakonitih prehodov državne meje raste iz dneva v dan

Mojca Zemljarič / Štajerski tednik
21. 8. 2020, 06.58
Deli članek:

Slovenija se ponovno srečuje s povečanim pritiskom nezakonitih migrantov na južno državno mejo. Dvig je izrazito čutiti zadnja dva meseca. Možje v modrem so junija našteli 1781 nezakonitih prehodov meje, julija pa kar 2319.

M.Z./Štajerski tednik
Julija so policisti izsledili 2319 migracij ali povprečno dnevno 75.

Najvišje število migrantov, ki so prestopili slovensko mejo, je bilo leta 2015, ko je šlo za množične migracije tujcev z Bližnjega vzhoda, med katerimi je bilo 166.000 Sirijcev in 110.000 Afganistancev.

Tudi v lanskem letu so se nedovoljene migracije skokovito povečale prav v poletnih mesecih: junija jih je bilo 1271, julija 1806 in avgusta 2390. Številke so se nad 2000 držale še septembra in oktobra, potem so začele postopoma upadati. Na zmanjšanje nezakonitih migracij je letos vplivala še pandemija koronavirusa, a maja se je krivulja ponovno obrnila navzgor. Glede na minulo leto je pričakovati, da bo v prihodnjih mesecih, dokler bo toplo vreme, pritisk ilegalcev na južno državno mejo še vedno velik. Med tujci, ki v državo prihajajo na nezakonit način, je letos največ Maročanov, sledijo Afganistanci, Alžirci in Pakistanci. Lani je uradna statistika med ilegalnimi migranti zabeležila največ Alžircev. Štiri tisoč sedemsto tujcev, ki so letos v državo prišli na nezakonit način, so slovenski policisti vrnili na Hrvaško, med njimi največ Pakistancev (1500). Med sosednjimi državami je največ oseb Sloveniji vrnila Italija (528). Slovenska policija na svoji spletni strani poročila o nezakonitih prehodih državne meje objavlja redno mesečno. V julijskem poročilu so med drugim zapisali, da število nezakonitih migracij strmo narašča in da je takšen trend pričakovati tudi v prihodnje.

Na Ptuju lani 39 obsojenih

Ptujsko okrožno sodišče je v lanskem letu zaradi nedovoljenega prehajanja državne meje (308. člen KZ-1) obravnavalo 34 primerov, v katerih je bilo 45 obtožencev. Pravnomočno so končali 29 primerov in pravnomočno obsodili 39 oseb. Sodišče je obsojenim naložilo denarne in zaporne kazni ter v primeru, če so bili tujci, odredilo izgon iz države. V prvem polletju lanskega leta so obravnavali osem primerov in deset obtožencev, letos pa 13 primerov s skupaj 21 obtoženimi.

Na območju Policijske uprave Maribor, kjer so nezakoniti prehodi državne meje najpogostejši na mejnem prehodu Gruškovje, v Halozah in na ormoškem območju, so možje v modrem letos izsledili 378 ilegalcev, lani v enakem obdobju 677.

V Bosni in Srbiji na pot v boljše življenje čaka 17.000 migrantov

O problematiki nezakonitega prehajanja državne meje sta se nedavno na delovnem srečanju na terenu v Ilirski Bistrici pogovarjali delegaciji slovenskih in hrvaških varnostnih organov. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je dejal, da so se migranti skoncentrirali v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. »V Bosni je največji problem tabor Lipa štiri kilometre od hrvaško-bosanske meje. Ta tabor je tudi zelo blizu slovenske meje in tisti, ki služijo na račun migrantov, kar dobro poznajo poti, kako in na kakšen način prek zunanje schengenske meje ilegalno pripeljati migrante.« Po Kanglerjevih besedah je v Srbiji okrog devet tisoč, v Bosni pa nekaj več kot osem tisoč migrantov.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Andrej Jurič je poudaril, da slovenska policija pri obvladovanju nezakonitih migracij na zunanji schengenski meji uporablja vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire, kot so videonadzorni sistem, kamere za zaznavo gibanja, helikopterji in brezpilotni letalniki. Na območjih najbolj obremenjenih policijskih uprav izvajajo poostrene nadzore, ki so se izkazali kot izjemno učinkoviti. V zadnjem takšnem nadzoru so slovenski policisti v eni noči prijeli 209 nezakonitih migrantov.