Blodnje

Že prej je trpel, korona pa ga je povsem iztirila

S.S.
20. 8. 2020, 20.24
Posodobljeno: 11. 8. 2023, 10.29
Deli članek:

U.R. iz Logatca je neprišteven zagrešil dva poskusa uboja, zato mu je sodišče izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v enoti za psihiatrijo v UKC Maribor.

Gabrijel Toplak
Zdravil se bo na oddelku za psihiatrijo v UKC Maribor, kjer je trenutno tudi priprt.

Sedemindvajsetletnik, ki trpi za paranoidno shizofrenijo, do pravnomočnosti sklepa ostaja priprt zaradi ponovitvene nevarnosti, oproščen je bil plačila stroškov postopka, bo pa moral poravnati stroške postopka oškodovancev.

U.R. je 6. aprila s črnim vojaškim nožem v desno lopatico dvakrat zabodel Katjo K. Ko je vpitje slišal njen partner Andrej S. in ji priskočil na pomoč, je U.R. tudi njega zabodel dvakrat v prsi in dvakrat v hrbet. V vseh primerih je na srečo zgrešil vitalne organe. Incident se je pripetil okoli ene ure ponoči v Dolu pri Ljubljani na domu oškodovancev, ki sta tisti vikend gostila U.R. Kot sta povedala Andrej in Katja, se je U.R. v času omejenega gibanja zaradi epidemije koronavirusa nepričakovano oglasil pri njiju, deloval je zmeden, pravil je, da nima kam, zato mu nista odrekla gostoljubja. Vendar sta ga po treh dneh imela počasi dovolj, saj je nenehno zahteval pozornost. Andrej S. sicer obtoženca pozna prek svoje hčerke, ki je bila v preteklosti z obtoženim v nekakšni zvezi, ki pa se ni izšla.

Zabredel v akutno stanje, v svoj svet

Obtoženi se je pred preiskovalnim sodnikom zmedeno zagovarjal, da je bil prepričan, da sta ga oškodovanca poskušala ubiti, zastrupiti z joto, da je okoli hiše slišal glasove, da so ga preganjale tuje tajne službe in drugo. Sodni izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos je zanj dejal, da je zaradi neodkrite paranoidne shizofrenije, in ker je ni zdravil, zabredel v akutno bolezensko stanje, v neko svojo realnost. Simptome duševne bolezni pa je blažil z zlorabo drog, predvsem marihuane. Kot je bilo slišati, zdravljenje v priporu poteka dobro, delovanje obtoženca na oddelku je primerno, uživa zaupanje zaposlenih. Ponovitvena U.R. v procesu ponovne reintegracije v družbo zgraditi neki občutek varnosti, ki ga doslej ni poznal, izogibati pa se bo moral drog in kaotičnemu življenju, ki lahko kljub terapiji poslabšata njegovo situacijo.

Živel kot nomad, ugotovil, da je nekoristen

Kot je v končni besedi povedal obtoženi, je živel kot nomad, potem pa je na neki točki dojel, da je nekoristen za družbo, če samo potuje. Pri osemnajstih je odšel v semenišče, vendar se tudi tam ni počutil koristnega, se je pa naučil peči kruh. Na črno je potem delal kot pek. Od šestnajstega leta pa je doživljal razne psihoze. Kot je pojasnil, je travo kadil, ker je bil prepričan, da ima raka in da bo na ta način lajšal simptome. Epidemija koronavirusa ga je po lastnih besedah povsem iztirila. Oškodovancema se je v posebnem pismu opravičil in ju prosil odpuščanja. »Ne mislim ponavljati svojih dejanj,« je poudaril. Pojasnil je tudi, da mešanica zdravil, ki jih prejema, končno učinkuje. Prisluhov nima več, počuti se bolje. Povedal je še, da si prizadeva za čimprejšnjo vrnitev v normalno življenje, zato si želi čim prej iz okvirov zdravljenja za štirimi stenami. Kot je znano, lahko ukrep traja največ pet let, sodišče pa na pol leta preverja, kako uspešna je terapija.