Zaprtje meja

Ob polnoči Hrvaška na rdeči seznam, vrnitev domov brez karantene bo možna do ponedeljka

B.K.
20. 8. 2020, 18.41
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 19.01
Deli članek:

Rok za vrnitev s Hrvaške v domovino bo do ponedeljka, da se prepreči gneča na meji.

Profimedia
Hrvaška se bo opolnoči znašla na rdečem seznamu.

Vlada je na današnji seji odločila, da bo hrvaško opolnoči uvrstila na rdeči seznam, je v oddaji Svet na Kanalu A povedal vladni govorec Jelko Kacin. To pomeni, da bo vsem, ki bodo vstopili v državo preko južne meje odrejena karantena.

Vendar pa je vlada odločila tudi, da imajo vsi, ki so že na Hrvaškem, čas za vrnitev do ponedeljka. tako naj bi se izognili pretiranim zastojem na mejnih prehodih. Notranji minister Aleš Hojs je medtem na tiskovni konferenci državljane Slovenije, ki se nahajajo na Hrvaškem pozval, naj na vrnitev ne čakajo do zadnjega dne.

Podobna izjema velja tudi za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki bodo lahko Slovenijo zapustili, zato da tam uredijo vse potrebno, za vrnitev pa bodo imeli 48 ur časa.

Ob tem bo vlada tedensko spremljala epidemiološke razmere pri naših južnih sosedih, če se bo stanje izboljšalo so možne tudi spremembe režima na meji.

Vlada je dorekla tudi druge izjeme pri prehajanju meje, ki bodo objavljene jutri, v Uradnem listu RS, po besedah ministra Hojsa pa so te "kar široke". Med drugim gre za dnevne delovne migrante, osebe, ki so naročene na zdravstvene preglede ipd.

Z zelenega seznama pa je danes zdrsnila Grčija. Ob nadaljevanju trenutnih trendov ji grozi uvrstitev na rdečega, je opozoril Hojs in zato vse morebitne potnike v to mediteransko državo pozval, naj o svojem dopustu še enkrat premislijo.