Goljufija

Prijeli nekdanjega Trumpovega ideologa Bannona

B.K.
20. 8. 2020, 16.22
Posodobljeno: 20. 8. 2020, 19.03
Deli članek:

Ameriški tožilci so sprožili postopek proti nekdanjemu Trumpovemu ideologu, zaradi suma goljufije.

Steve Bannon, zloglasni lastnik ultra-konservativnega medijskega portala Breitbart in glavni ideolog volilne kampanje ameriškega predsednika Donald Trumpa je bil danes prijet v povezavi z goljufijo pri spletnem zbiranju sredstev.

Poleg Bannona so ameriške oblasti aretirale še tri njegove sodelavce — Briana Kolfageja, Andrewa Badolatoja in Timothyja Sheaja. Newyorški tožilci jim očitajo, da so v spletni kampanji z naslovom "Zgradimo ta zid" več sto tisoč donatorjev prelisičili, da so jim darovali skupno 21 milijonov ameriških dolarjev, pod pretvezo, da bo denar namenjen za gradnjo zidu med Združenimi državami in Mehiko. Obtoženi pa so denar uporabili za osebne potrebe.

Reuters
Donald Trump in Steve Bannon.

Bannon, ki je načrtoval Trumpovo volilno kampanjo, je za tem kot glavni strateg deloval tudi v Beli hiši, a ga je Trump po sedmih mesecih odpustil. Nato se je 66-letni Američan odpravil v Evropo, kjer je svetoval politikom na skrajni desnici, med drugimi tudi madžarksemu premierju Viktorju Orbanu, voditelju italijanske nacionalistične stranke Liga Matteu Salviniju in voditeljici francoske skrajne desnice Marine Le Pen.