Diva

Neda Ukraden: »Še vedno živim v upanju, da bom srečala človeka svojega življenja«

Eva Jandl
21. 8. 2020, 06.56
Deli članek:

Pevka Neda Ukraden o tem, kaj jo osrečuje, zakaj je ponosna na naziv najbolj seksi babica Balkana in kako je sodelovati s slovenskim producentom in pevcem.

Osebni arhiv
Dopolnila je 70 let in pravi, da je enostavno srečna.

Na svoj 70. rojstni dan je v sodelovanju s slovenskim producentom Raayem izdala novo pesem, s katero bo nastopila na CMC Festivalu v Vodicah, še prej pa se na traktorju vozila z Luko Basijem, s katerim je posnela poletno uspešnico. Ponosna babica nam je veselo povedala: »Srečni ljudje imajo otroke, ki imajo svoje otroke.«

V zadnjem času ste na tržišče poslali dve čisto novi pesmi – ste pogrešali snemanja, odre?

Za nas pevce stvari niso več takšne, kakršne so bile. Kot da se je življenje ustavilo, saj je za nas, ko nimamo koncertov in snemanj, kot da ne obstajamo. Zato se trudim, da imam vsaj privid normalnega in običajnega življenja, kakršnega smo navajeni, kar pomeni, da če že nimam koncertov, imam vsaj lepe nove pesmi. Po duetu z Lukom Basijem Ni Dubai, ni Hawaii sem posnela še eno prelepo pesem, katere avtor je prav tako Raay, njen naslov pa je Za pravu ljubav.

Kaj ste počeli med karanteno, ste se lotili česa novega?

Na neki način sem odkrila svojo novo ljubezen, to pa je pisanje. Že dolgo se pripravljam in že dolgo me oboževalci, novinarji in ostali priganjajo k temu, da napišem neko obliko svoje avtobiografije, knjigo svojega življenja. Kot veste, že zelo dolgo pojem, tako moje življenje kot tudi moja kariera pa sta zelo bogata. Moje življenje je potekalo v številnih državah, številnih mestih, pot me je vodila prek Sarajeva, Dalmacije, Zagreba, Ljubljane, Beograda ... po celem Balkanu. Bila sem udeleženka, akterka in priča številnih dogodkov. Napisala sem že več kot 100 strani knjige, ki bo podprta tudi z bogatim fotomaterialom tako zasebnih fotografij kot tudi tistih iz moje bogate kariere.

Začeli ste sodelovati s slovenskim producentom Raayem, ki vam je napisal tudi čisto svežo pesem Za pravu ljubav, s katero se boste predstavili tudi na CMC Festivalu v Vodicah.

Pri novih pesmih sem začela s sodelovanjem z resnično talentiranim, dragim in simpatičnim Raayem ter njegovo celotno ekipo. Moram reči, da sem nad tem sodelovanjem navdušena, žal mi je samo, da nismo ustvarjali že prej, v nekih boljših časih, ko pesem na licu mesta postane hit in ima podporo na koncertih in terenu. Vseeno sem pozitivno presenečena nad načinom, pristopom in razmišljanjem neke mlade osebe, saj je Raay zame zagotovo mlad in talentiran človek, kljub temu da ima za sabo že impresivno število hitov. Gre za prekrasno ljubezensko pesem, ki me je takoj, po prvem poslušanju, že kupila. Predvsem z brezčasno temo, tekst je napisal Nenad Ninčević, in melodijo. Zelo težko je najti melodijo, ki ni samo aktualna, spisana v skladu s trenutnimi trendi, ampak da je tudi pesem za večno. To pa je nekaj, kar je predvsem osebi, kakršna sem jaz, v skladu z leti, izkušnjami, statusom in odnosom do življenja.

Posneli ste tudi duet s slovenskim pevcem Luko Basijem. Kako sta se imela na snemanju? Kakšen se vam zdi Luka, kaj o njem vam je najbolj ostalo v spominu? 

Duetska pesem me je združila z mladim, simpatičnim, talentiranim Lukom Basijem. O njem sem resnično slišala samo najboljše stvari. Šele ko sva se spoznala v živo, sem se nekako prepričala o tem, kako zelo talentiran, prijazen, simpatičen, preprost in nadvse profesionalen prijatelj, pevec in glasbenik je. Resnično sem vesela, da sva se skupaj znašla v tem duetu, ki je postal pravi hit. Tudi tukaj sta bili njegova in moja energija fantastični. Že od prvih taktov, ko sem slišala Lukov glas v pesmi, sem vedela, da bo to popoln zadetek in da se bosta najina glasova, kljub temu da je na začetku to zvenelo nepredstavljivo, odlično ujela. Zadovoljna sem nad vsako izkušnjo, ki jo imam z mladimi, talentiranimi, prijaznimi ljudmi, ki dajejo neko posebno energijo.

Videti ste zelo mladostno. Kakšen je vaš recept?

Vsak človek razume, da se ne moreš en dan urediti in biti lep, naslednji dan pa grozen, to se ne more zgoditi. Imam zelo hvaležno postavo, a se vseeno trudim, da jo vzdržujem. Redno telovadim, rada kuham in si sama pripravljam hrano, pojem veliko sveže zelenjave in sadja.

Ste tudi babica. Kako to sprejemate? Dobili ste celo naziv najbolj seksi babica Balkana.

Zelo sem srečna in ponosna na to, da sem babica. Srečni ljudje imajo otroke, ki imajo svoje otroke. Ponosna sem in ne skrivam svojih let in dejstva, da imam vnuke. Dali so mi poseben smisel v življenju, olepšali so vsak moj dan in razveselili vsak trenutek, ki ga z njimi preživim. Moji vnukinji sta prelepi dvojčici, stari osem let, ena ima ime po meni, Neda, druga pa je Aleksandra, imam pa tudi vnuka Dušana, starega šest let. Presladki so, talentirani, zanimivi ... Nedica prekrasno riše, njena učiteljica je celo rekla, da že dolgo ni videla tako talentiranega otroka. Za darilo sem ji kupila čisto pravo stojalo in barve, saj vidim, da jo to resnično veseli. Aleksandrica, ki želi postati ali voditeljica ali manekenka, bo verjetno nasladila babico. Dušan pa tako kot vsi fantje želi postati športnik. Vsi trije so zelo glasbeno talentirani, radi imajo glasbo, radi imajo moje pesmi. Zet ima rad moje stare pesmi, ki jih vedno vrti. Mali Dušan še ni znal govoriti, pa je že znal peti pesem Zora je svanula. Zelo sem srečna, trudim se, da vsak prosti trenutek preživim s svojo družino. So moja oaza, izvir moje pozitivne energije, resnično vsak trud, napor in uspeh ima še dodaten smisel, ker imam njih.

Nekje sem prebrala, da še vedno niste izključili možnosti, da bi znova našli ljubezen – kaj je za vas ljubezen?

Moja kariera je zagotovo vplivala na moje zasebno življenje, ki je bilo zaradi nje žrtvovano. A verjetno tudi zaradi tega, ker nisem nikoli srečala takšne ljubezni, zaradi katere bi rekla ne, ne bom odšla na pot, ali ne, ne bom snemala, ostala bom doma. Če bi to čutila, bi zagotovo ostala doma in se verjetno z glasbo in koncerti ukvarjala z manjšo intenzivnostjo. Še vedno pa živim v upanju, da bom vseeno srečala človeka svojega življenja, če ne drugače, pa vsaj v kakšni pesmi.