Kopališče so jim ukazali razdreti

FOTO: Fantje so sami postavili bazen, nato so jim zagrozili s kaznijo

P.K.
19. 8. 2020, 06.55
Deli članek:

Razmere, ki so posledica prisotnosti koronavirusa, so marsikoga spodbudile, da si je poletje pričaral lepše, prijetnejše kar tam, kjer domuje. To so storili tudi na Dolenjskem, v manjši vasici pod Gorjanci; naredili so svoje terme.

Facebook
Terme Suhadol v času, ko so še obstajale. Vaščani so bili nad njimi navdušeni.

Najprej je bil samo prostran travnik, junija pa se je zbralo nekaj domačinov, ki so se odločili, da ga preobrazijo v nekaj posebnega, da bodo deležni zabave, sprostitve, predvsem pa osvežitve.

Omislili so si kopališče, vendar ne prav običajnega, saj je padla ideja, da ga naredijo iz bal sena. Tako so ogrodje bazena predstavljale bale, na katere so napeli in pritrdili nepropusten material, nakar so v bazen natočili vodo. »Bazen je narejen iz okroglih bal. Znotraj je na tleh položen stiropor, površino pa prekriva folija, ki zadržuje vodo. Dela ni bilo malo, tudi nekaj stroškov je bilo, ampak se je izplačalo. Navdušenje ob tem, kar je nastalo, je bilo namreč izjemno, še posebno med otroki. Tako so se 'rodile' Terme Suhadol,« je edinstveni projekt predstavila ekipa, ki je odgovorna za realizacijo. Gre za mlade sovaščane iz Dolenjega Suhadola v občini Novo mesto.

Facebook
Bale, stiropor, folija ... in nastalo je kopališče.

Prekrižani načrti

Mesec in pol, od konca junija pa do prejšnjega tedna, so se domačini še lahko namakali v bazenu, potem pa se je oglasil največji slovenski javnozdravstveni laboratorij, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), območna enota Novo mesto, in jim sporočil, da se morajo improviziranega kopališča znebiti, sicer jim lahko preti globa. Pojavilo se je ogromno vprašanj, zakaj. Miha Srebrnjak, eden iz ekipe projekta Term Suhadol, je dejal, da so pazili na prav vse: »Ne samo, da smo upoštevali veljavne omejitve zaradi virusa, sploh tiste, ki se nanašajo na to, koliko ljudi je lahko na enem mestu, ampak smo bili pozorni tudi na higieno vode.« 

Kakovost vode

Zato so si omislili celo čistilni mehanizem. Kot so povedali, gre za čistilni sistem, ki učinkovito prečisti dvesto kubikov vode, »v suhadolskem bazenu pa je te le za sto kubikov, tako da postrojenje za čiščenje vsekakor zadošča za naše toplice. Vsak dan smo merili kakovost vode in po potrebi dodajali predpisana sredstva. Vsak dan do devete ure zjutraj je morala biti voda v bazenu ustrezna, sicer toplic nismo odprli,« sta o protokolu priprave vode povedali ključni osebi za realizacijo term, Janez Škrbec in Simon Medle.

Facebook
Miha Srebrnjak, naš sogovornik, pred bazenom na dan njegovega odprtja.

Kaj je šlo narobe

NLZOH smo zaprosili, naj nam osvetli zadevo, kaj je šlo narobe, da so se morali v Dolenjem Suhadolu odreči bazenu, vendar nam do zaključka včerajšnje redakcije informacij niso posredovali. 

Srebrnjak nam sicer ni znal natanko povedati, kaj jim je NLZOH očital. Sprva so mislili, da jim je zaprtje bazena naložil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), vendar je šlo za prej omenjeni laboratorij. »Mislili smo, da nam je poziv za zaprtje naložil NIJZ zaradi koronavirusa in prepričanja, da ne spoštujemo ukrepov, ki veljajo v zvezi s tem, vendar ni bilo tako, gre za nacionalni laboratorij. Niti ne vem, kakšna kazen nam je grozila, vendar kolikor sem razumel, tudi do nekaj deset tisoč evrov. Ker smo se tega ustrašili, smo seveda bazen nemudoma podrli. Res nam je bilo lepo, ko smo ga imeli. Za tiste, ki si dopusta niso mogli privoščiti, je bila to krasna možnost, da ne omenjam, kako veseli so ga bili otroci. Res smo ustvarili nekaj pozitivnega. V Sloveniji se tudi sicer vse prevečkrat zgodi tako imenovana uradniška, administrativna in pravniška morala v škodo pridnega, ki ne hlasta po zaslužku in drugemu ne škoduje. Žal vse prevečkrat spoznavamo zanimive poti oziroma stranpoti javnih uslužbencev, a se o slednjih govori premalo. Če sem s tem poštene javne uslužbence prizadel, se opravičujem. Terme Suhadol so nam bile v res v ponos in veselje,« je misli sklenil Srebrnjak.