Osebne izkaznice in potni listi

Milijoni za celjsko podjetje: po nov dokument letos še vsaj 130.000 državljanov

Mojca Vtič / Štajerski tednik
19. 8. 2020, 06.58
Deli članek:

Da vam neurejeni dokumenti ne bi uničili ali preprečili dopusta ali potovanja, je treba pravočasno preveriti datum njihove veljavnosti. Do konca leta bo slovenskim državljanom in državljankam poteklo okrog 130.000 osebnih izkaznic in dobrih 14.000 potnih listov.

STA
Pred potovanjem v tujino ne pozabite preveriti veljavnosti osebnih dokumentov.

Zgolj v drugi polovici letošnjega leta bo potekla veljavnost 129.740 osebnim izkaznicam, ob tem pa bo do 31. decembra poteklo še 14.521 potnih listov. Državljana nova osebna izkaznica z veljavnostjo desetih let stane 18,86 evra (na Hrvaškem 10,50 evra za petletno obdobje). Ta znesek zajema strošek izdelave nove osebne izkaznice 9,26 evra, to je cena obrazca in personalizacije osebne izkaznice, ter dodatno strošek upravne takse. Cena potnega lista, veljavnega deset let, je 46,10 evra, sam strošek njegove izdelave (brez upravne takse) pa je 32 evrov.

Že 22 let izkaznice izdeluje celjski Cetis

Na notranjem ministrstvu državljanom svetujejo, naj vlogo za izdajo novega dokumenta vložijo vsaj deset dni pred potekom veljavnosti starega dokumenta oziroma vsaj mesec dni pred dnem, ko bodo novi dokument potrebovali. 

Že vse od leta 1998 vse na novo naročene osebne izkaznice izdeluje celjsko podjetje Cetis, ki na domačem trgu ustvari nekaj manj kot polovico vseh prihodkov. Pogodba s podjetjem poteče leta 2021 in pričakovati je, da se bodo okrog večmilijonskega posla ponovno kresali interesi posameznikov. Podjetje Cetis bo namreč do konca letošnjega leta zabeležilo 1,2 milijona evrov prihodkov, če si bodo vsi, ki jim poteče osebna izkaznica, naročili novo, slabega pol milijona evrov prihodkov pa se lahko podjetje nadeja na račun poteklih potnih listov. V Cetisu tiskajo še rojstne liste in druge certifikate ter še eno pomembno kategorijo – vozniška dovoljenja. Že pred leti je bil podan predlog združenja več dokumentov v enega (zdravstvene kartice, osebne izkaznice in vozniška dovoljenja), kar bi državljanom prihranilo stroške, vendar so z notranjega ministrstva odgovorili, da imajo dokumenti različne funkcije in da bi se lahko v praksi pojavile številne težave.

Podjetji tudi na Madagaskarju in v Gvineji

Da je tiskanje varnostnih in komercialnih tiskovin donosen posel, kažejo finančne številke celjskega podjetja. Kot so zapisali v poslovnem poročilu, so lani dosegli do zdaj najvišjo prodajo rešitev varnostnih tiskovin doma in v tujini, in sicer v vrednosti 26,1 milijona evrov. Načrtovano vrednost so presegli za 14 odstotkov, od tega večinoma na domačem trgu, na Srednjem vzhodu in južnem Balkanu. Poleg projekta predsedniških volitev za Nigerijo, v okviru katerega so stiskali 72 milijonov volilnih lističev, so lani uspešno izvedli projekte volitev za Kosovo in Albanijo ter volitve Republike Slovenije v Evropski parlament, pridobili so nova naročila potnih listov iz Azije in Afrike, poti pa se jim odpirajo tudi v Latinski Ameriki. A ne izdelujejo le dokumentov, skrbijo tudi za razvoj in delovanje tako imenovanih e-uprav, tudi na najbolj vroči celini. Družba Cetis s sedežem v Celju je tako leto 2019 sklenila s 36,9 milijona evrov prihodkov od prodaje varnostnih in komercialnih tiskovin in s 3,7 milijona evrov čistega dobička. Sicer pa je celjska družba del skupine z enakim imenom – Cetis, ki združuje sedem podjetij, po eno tudi na Hrvaškem, v Gvineji in celo na Madagaskarju.

Doba veljavnosti osebne izkaznice je različna

Osebne izkaznice imajo različno dobo veljavnosti. Za državljane, stare od 18 do 70 let, so izdane za obdobje desetih let, za otroke, mlajše od treh let, za obdobje treh let, za otroke, za stare od tri do 18 let, pa za obdobje petih let. Državljani, stari 70 let ali več, imajo osebne izkaznice s trajno veljavnostjo. Osebna izkaznica lahko velja tudi eno leto, a to le v primeru, če je posameznik v obdobju petih let pred vložitvijo vloge izgubil, pogrešil ali sta mu bili ukradeni dve ali več osebnih izkaznic oziroma gre za državljana z začasnim prebivališčem v postopku preverjanja prijave stalnega prebivališča.