FRESKA

Logar pred Pompeom ni zatajil svojega dedka

Luka Tetičkovič
18. 8. 2020, 19.30
Deli članek:

Slovenski twitter je bil vznemirjen zaradi domnevnega brisanja zgodovine med visokim državniškim obiskom.

STA
Sprejem Pompea v Vili Bled ni potekal v koncertni dvorani.

Osrednji motiv freske je bitka za Neretvo – bitka za reševanje ranjencev iz nemškega obroča. Na krajši steni je upodobljena gradnja nove domovine, kjer je v ospredju podoba ženske z veliko jugoslovansko zastavo v roki in otrokom na rami.

Vlada naj bi v času obiska ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea v sramu in sovraštvu do lastne zgodovine zakrila fresko v koncertni dvorani Vile Bled, smo lahko včeraj brali vznemirjanje na twitterju.

Gre za fresko Slavka Pengova, s katero so v Vili Bled nadomestili poslikave, ki so jih v njej dali narediti Karađorđevići, ki jim je vila pripadala pred drugo svetovno vojno. Pengov je fresko naslikal leta 1947, v slogu socialističnega realizma pa upodablja prizore iz narodnoosvobodilnega boja in kasnejše obnove domovine. Vila Bled je nekoč služila kot počitniška rezidenca jugoslovanskega predsednika Josipa Broza - Tita.

Vila Bled
Odkrivanje je zamudno, zato fresko v poletnih mesecih puščajo zakrito.

Kot zanimivost velja omeniti, da je Slavko Pengov dedek zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki je sprejel ameriškega kolega Pompea. Na ministrstvo za zunanje zadeve smo se obrnili s prošnjo za komentar te okoliščine, vendar odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

»Sprejem ameriškega zunanjega ministra Pompea je bil na terasi Vile Bled, in ne v dvorani, kjer je freska. V to dvorano gospod Pompeo sploh ni vstopil,« so nam pojasnili v Javnem gospodarskem zavodu za protokolarne storitve RS (JGZ Brdo), ki upravlja Vilo Bled.

Vila Bled
Fresko zakrivajo, saj to zahtevajo naročniki porok.

Naročniki porok zahtevajo, da je freska prekrita

Dodali so, da dvorana ob slabem vremenu služi kot »rezervna« lokacija porok. »Če naročnik želi (in pri porokah jih večina to želi), fresko zakrijemo z belo zaveso. Ker pa ne gre za sodoben sistem, ko bi to lahko naredili s klikom na gumb, ampak je treba zaveso potegniti ročno, je to zelo zamudno. Zato freska v poletnih mesecih, ko je porok več, pogosto ostane zakrita po več dni skupaj,« so utemeljili v JGZ Brdo. »Ne gre za to, da bi radi izbrisali zgodovino, saj je freska prikazana na fotografiji pred dvorano, kjer je podrobno razložena tudi njena vsebina,« so pojasnili in dodali, da je freska večino časa razkrita, da si jo hotelski gostje lahko ogledajo. Prav tako zaposleni vsakemu, ki ga zanima njena zgodovina, to tudi z veseljem opišejo.