Ni več čas za ideološke spopade

Kitajska po obisku Pompea v Sloveniji: ZDA ustvarjajo past nove hladne vojne

B.K./STA
13. 8. 2020, 20.11
Posodobljeno: 13. 8. 2020, 20.19
Deli članek:

Kitajsko veleposlaništvo se je ostro odzvalo na izjave, ki jih je glede Kitajske v Sloveniji podal državni sekretar ZDA Mike Pompeo, češ da 21. stoletje ni več čas za spodbujanje ideoloških spopadov. V luči izjave o varnosti omrežij 5G pa Kitajska od Slovenije pričakuje nadaljnje zagotavljanje odprtega poslovnega okolja za kitajska podjetja.

Bobo
Pompeo na obisku v Sloveniji.

Kot so v izjavi zapisali na veleposlaništvu, je Pompeo med današnjim obiskom v Sloveniji v svojih izjavah obtoževal in napadal Kitajsko ter širil napačne informacije. Zagovarjanje sovraštva in spodbujanje konfrontacij po njihovem mnenju ni združljivo z duhom časa.

Prepričani so, da poskus ZDA, da "ustvarijo past nove hladne vojne" ne bo uspel niti ni v nikogaršnjem interesu. "Nekaterim ameriškim politikom svetujemo, da prenehajo širiti politične viruse, prenehajo obrekovati Kitajsko z besedami in dejanji in se prenehajo vmešavati v notranje zadeve Kitajske," so zapisali.

Glede varnosti omrežij 5G so prepričani, da ZDA kršijo načela tržnega gospodarstva in zlorabljajo koncept nacionalne varnosti, v primeru kitajskih podjetij pa uporabljajo "domnevo krivde", ne da bi za to priskrbele dokaze. "Dejstvo, ki smo mu vsi priče, je, da ZDA nadzirajo druge države, vključno s svojimi evropskimi zaveznicami," so poudarili.

Bobo
Slovenski zunanji minster Anže Logar z ameriškim kolegom Mikeom Pompeom.

Dodajajo še, da so podpis skupne izjave o varnosti omrežij 5G med Slovenijo in ZDA "vzeli na znanje", pri čemer naj bi jim slovenska stran zagotovila, da ta ni usmerjena proti Kitajski ali kitajskim podjetjem. "Pričakujemo, da bo slovenska stran izpolnila svoje zaveze in še naprej zagotavljala odprto, pošteno in nediskriminatorno poslovno okolje za kitajska podjetja," so poudarili.

Izjavo o varnosti omrežij 5G, ki je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, sta danes podpisala slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Pompeo. Ta je v pogovoru za STA menil, da gre za pomembno odločitev in korak v pravo smer za vso Evropo, da bomo lahko imeli omrežje, ki bo varno pred kitajskim varnostnim aparatom.

Pred tem je bil v svojih izjavah na novinarski konferenci kritičen do Kitajske. Njena komunistična partija poskuša po njegovih besedah nadzorovati ljudi in gospodarstva. A kot je dejal se "veter obrača v nasprotni smeri prizadevanj kitajske komunistične partije, da bi nadzorovala svobodo vseh nas".