Slovenija

Huawei svari: Podpis skupne izjave bo negativno vplival na tehnološki razvoj Slovenije

STA
13. 8. 2020, 13.35
Posodobljeno: 13. 8. 2020, 13.38
Deli članek:

Podpis skupne izjave o varnosti v omrežjih 5G bo negativno vplival na tehnološki razvoj države, so danes sporočili iz Huaweija, kjer so prepričani, da podpis izjave z ZDA ne bo pripomogel k varnosti telekomunikacijskih omrežij ali izboljšal kibernetske varnosti države, temveč bodo omejitve negativno vplivale na proces uvajanja 5G v Sloveniji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G, ki je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

Takšne trditve so danes znova zanikali v Huaweiju, kjer so prepričani, da so "tovrstne dvostranske izjave, ki so v nasprotju z načelom skupnega pristopa EU na področju kibernetske varnosti, le te ne povečajo, niti ne preprečujejo morebitnega kibernetskega kriminala".

"Tovrstne izjave pa bodo, po našem mnenju, upočasnile proces uvajanja 5G tehnologije, ki bo za uporabnike tudi dražja," je ocenil podpredsednik Huawei Technologies za srednjo in vzhodno Evropo ter nordijsko regijo Radoslaw Kedzia.

Po njegovem mnenju so podobne skupne izjave, ki so jih že podpisale nekatere druge države, subjektivne, netransparentne in vprašljive. Izjava namreč ne pojasni, zakaj so izpostavljeni zgolj elementi ocenjevanja dobaviteljev, niso pa upoštevani številni varnostni elementi, ki so ključni za zagotavljanje varnosti 5G omrežij.

Podpisana izjava, tako Huawei, ne določa niti pregleda stanja kibernetske varnosti dobavitelja kot posebnega ocenjevalnega elementa niti ne priznava pomena strogih zahtev za varnostno preverjanje, ki jih že podpirajo države članice EU in neodvisne strokovne organizacije, ki izvajajo certificiranje.

"Podpiramo države pri sprejetju skupnega, vseevropskega pristopa, ki temelji na tehnologiji, objektivnem ocenjevanju, dejstvih, preteklih varnostnih zapisih, standardih in nenehnih tehničnih pregledih, v kolikor velja za vse dobavitelje enako," je dodal Kedzia.

Ker teh zahtev ni mogoče objektivno izmeriti in oceniti, po njegovem mnenju obstaja veliko tveganje, da bodo uporabljene nepošteno in pristransko. Takšen pristop pa da odraža in spodbuja pristranskost do dobaviteljev 5G opreme iz določenih držav in je v nasprotju z zakonodajo EU in predpisi Svetovne trgovinske organizacije.

V družbi, ki bo svoje argumente predstavila tudi na petkovi novinarski konferenci, so poudarili, da spoštujejo vse zakone in predpise v državah in regijah, kjer poslujejo ter ponujajo izdelke in storitve, ki ustrezajo lokalnim varnostnim zahtevam.

Kot so dodali, so "že pred časom slovenski vladi ponudil podpis 'no-spy agreement' ter zaprosil za srečanja glede vprašanj varnosti in preglednosti 5G omrežij". Zainteresirani so za srečanje s slovensko vlado in relevantnimi deležniki, saj želijo predstaviti stališča, poglede in izkušnje, ki so jih pridobili kot eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev na področju 5G tehnologije.

Pompeo je izjavo podpisal v okviru svojega obiska v Sloveniji. Slovenija je ena od postaj na turneji ameriškega državnega sekretarja po Srednji in Vzhodni Evropi, namenjeni predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Pompeo je v okviru turneje že obiskal Češko, v nadaljevanju pa bo še Avstrijo in Poljsko.