Obisk

FOTO: Janša po podpisu izjave o varnosti omrežij 5G: ZDA kot edino silo, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj

J.P./STA
13. 8. 2020, 11.17
Posodobljeno: 13. 8. 2020, 13.39
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes prispel na obisk v Slovenijo. Državi sta podpisali izjavo o varnosti omrežij 5G.

Bobo
Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G.

Premier Janša je na skupni novinarski konferenci po pogovorih podčrtal izjemen pomen, ki ga imajo ZDA v svetu. "ZDA vidimo kot edino silo zahodne civilizacije, ki se je sposobna soočiti z novimi oblikami varnostnih groženj," je poudaril in se ZDA tudi zahvalil za podporo med osamosvajanjem in v boju proti komunističnemu totalitarizmu, za svobodo, demokracijo in človekove pravice.

Slovenski premier je ameriškemu gostu predstavil tudi priprave na predsedovanje Svetu EU prihodnje leto. Izpostavil je, da so med prioritete dodali soočanje s krizami, kakršni sta pandemija ali pa kibernetske grožnje.

S Pompeom sta govorila o nizu tem, tudi o pandemiji novega koronavirusa, pri čemer je Janša izrazil solidarnost z ZDA, ki so najbolj prizadeta država s covidom-19 na svetu.

Izjava o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

V Huaweiju sicer vse obtožbe zanikajo in opozarjajo, da Washington ni ponudil še nobenih dokazov. Slovensko vlado so tudi pozvali k pogovorom in podpisu sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. A zaenkrat se vlada na ta poziv še ni odzvala.


Pompeo je v okviru turneje že obiskal Češko, šel pa naj bi tudi še v Avstrijo in na Poljsko.

Ob prihodu ga je na letališču sprejel zunanji minister Anže Logar, v uvodnem pogovoru pa sta "poudarila pomen okrepljenega strateškega dialoga med državama na vseh področjih skupnega interesa", so sporočili z zunanjega ministrstva.

"Prijateljstvo med Slovenijo in ZDA temelji na skupni zgodovini in vrednotah," so zapisali na twitterju. Izrazili so tudi prepričanje, da bodo vsebinski pogovori v nadaljevanju "še okrepili že tradicionalno dobre odnose med strateškima partnericama".

Ministra sta izrazila prepričanje, da bo obisk pomembno prispeval pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje tako na političnem področju kot v kibernetski varnosti, gospodarstvu, znanosti in tehnologiji.

Spregovorila sta tudi o širših mednarodnih razmerah. Minister Logar je poudaril, da mora transatlantska skupnost ostati enotna in se povezovati bolj kot kadarkoli prej, saj se bo le tako lahko učinkovito soočala s številnimi izzivi. Skupaj morata državi še naprej dosledno zagovarjati vrednote in načela demokracije, vladavine prava in človekovih pravic, je MZZ zapisal v sporočilu za javnost.

Logar in Pompeo sta poudarila pomen tudi zavezništva v Natu, "ki ga Slovenija in ZDA pojmujeta kot najtrdnejši temelj evropsko-ameriških odnosov". Omenila sta tudi okrepljeno sodelovanje obeh držav v regionalnih povezavah, na primer v Pobudi tri morja, so še sporočili z MZZ.