Dolžna plačevati račune

Robert Polnar: "Šlo je za relativizacijo zadev - vse je dovoljeno, vse je sprejemljivo«

C.E./STA
10. 8. 2020, 15.21
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 16.55
Deli članek:

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je podal skupno izjavo po sestanku poslanske skupine Desus.

Bobo
Poslanska skupina DeSUS je danes ostro nastopila proti svoji predsednici.

Predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec ni dosegla cilja, ki si ga je stranka Desus zastavila ob njenem imenovanju na kongresu. "Od tega cilja se še oddaljujemo," je že uvodoma z ostrimi besedami postregel Jurša. »Kot visoka državna funkcionarka je dolžna plačevati račune,« je na afero s plačevanjem oziroma neplačevanjem računov nadaljeval Jurša in dodal, da njenega ravnanja poslanci poslanske skupine Desus ne morejo sprejeti.

Stranka DeSUS je danes postala stranka afer, je dejal Jurša, kar se do zdaj še nikoli v zgodovini stranke ni zgodilo. "V vseh teh šestih mesecih tudi ni dajala pomena poslanski skupini," pravi Jurša in zato predlaga, "da nemudoma nepreklicno odstopi". Če ne bo, poslanci Desusa predlagajo, da ji svet stranke konec meseca izreče nezaupnico. Poslanci Desusa pa niso razpravljali o njeni vlogi na položaju ministrice za kmetijstvo.

V poslanski skupini po navedbah Jurše upajo, da je predsednica sporočilo in bo temu primerno ravnala."Pričakujemo, da bo odstopila. Takrat bomo morali najti osebo, ki bo začasno vodila stranko do kongresa, kjer bodo volili novega predsednika oz. predsednico,"je pojasnil Jurša. Tako ni odgovoril konkretno na vprašanje, kdo utegne voditi stranko, če se bo Pivčeva poslovila s položaja.

"Vse je dovoljeno"

Še bolj piker je bil poslanec Robert Polnar, ki je že v pred januarskim kongresom dejal, da se je nova predsednica izkazala predvsem "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti". Dejal jeda na današnjem sestanku z ministrico niso izvedeli »nič drugega, kar smo izvedeli že iz medijev«. Ministrica je po njegovem mnenju »sveto prepričana, da »njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune. Konkretnih odgovorov ni bilo. Šlo je za relativizacijo zadev - vse je dovoljeno, vse je sprejemljivo.«

Kot je še dejal Polnar, ni spremenil svojega stališča o Pivčevi, kot ga je imel ob njenem prevzemu vodenja stranke. Takrat je uporabil frazem o "vezanju otrobov in prispodobo o kvašenju neslanosti". Tudi danes jim po njegovih navedbah ni predložila nič drugega od tistega, kar so že vedeli iz medijev. Izrazito pa ga je zmotila drža predsednice kot visoke državne funkcionarke: "Sveto je prepričana, da njej kot ministrici pripada, da ji drugi plačujejo zasebne račune."

Prepletanje službene obveznosti z zasebnim življenjem

Vodja poslanske skupine DeSUS je še pojasnil, da se s predsednikom vlade Janezom Janšo glede dogajanja v stranki še ni pogovarjal, a načrtuje krajši pogovor z njim v kratkem.

Spomnimo. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Ministrica očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela od ničesar, "zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj".

Kot je danes pojasnil Jurša, ne bi bili pobudniki današnjega pogovora s Pivčevo, če bi jih ona sama poklicala in se želela pogovoriti. Glede na to, da tega ni naredila, so bili prisiljeni, da sestanek skličejo sami. Jurša je zatrdil, da današnje odločitve glede Pivčeve niso sprejeli pred današnjim srečanjem, so se pa poslanci DeSUS o tej temi že večkrat pogovarjali. 

"Če svet stranka naše pobude ne sprejme, nam ne preostane drugega, kot da gremo po svoji poti," pa je pa povedal poslanec Juri Lep. V tem primeru bodo poslanci po njegovih navedbah glasovali po svoji vesti in prepričanju. Pričakuje, da stranka ne bo razpadla, pač pa nasprotno: da bo obstala in se okrepila.