Kalvarija v stranki upokojencev

Razkol v Desusu? Pivčeva ne bo odstopila, na svetu stranke naj bi glasovali o nezaupnici

S.R./C.E./STA
10. 8. 2020, 16.12
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 19.14
Deli članek:

Po današnji odmevni novinarski konferenci poslanske skupine Desusa, na kateri so svojo predsednico pozvali k nepreklicnem odstopu, je ob 16. uri pred novinarje stopila Pivčeva.

Bobo
Aleksandra Pivec

Predsednik sveta stranke DeSUS Tomaž Gantar po navedbah TV Slovenija danes ni bil dosegljiv za komentar, a naj bi po njihovih neuradnih informacija svet stranke poskušal sklicati čim prej, na svet pa naj bi uvrstili tudi glasovanje o nezaupnici Pivčeve.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je morala na današnji novinarski konferenci, na kateri bi morala v skladu z napovedmi predstaviti stališče svoje stranke glede predloga sprememb medijske zakonodaje, zagrebsti v precej bolj perečo temo skrhanih razmer v stranki in predvsem zagristi v dejstvo, da jo je poslanska skupina DeSUS pozvala k odstopu. Kot je na današnji novinarski konferenci po sestanku poslanske skupine poudaril vodja te skupine Franc Jurša, mora Pivčeva "nemudoma nepreklicno odstopiti," saj da je stranka DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer, ki da svojega zastavljenega cilja ne samo, da ni dosegla, temveč se od njega celo oddaljuje. 

Aleksandra Pivec je novinarjem pojasnila, da je za takšno odločitev trenutno še preuranjeno, s pozivom k odstopu je bila namreč seznanjena šele pred nekaj trenutki. Za ta teden so sklicali sestanek vodstva stranke, pri čemer je poudarila, da ne gre samo za vprašanje njenega odstopa, temveč vprašanje prihodnosti stranke. "Stranka je več kot vodstvo in poslanska skupina," je dejala ter dodala, da je njihovo članstvo širše, prihodnost stranke pa mora biti v prvem planu vseh.

Če bo šla odločitev stranke v smer, da mora odstopiti, pa bo se bodo pogovarjali tudi o sklicu kongresa, na katerem bi imenovali novo vodstvo, je še dejala.

Ni edina, ki so ji plačali "kakšno kosilo"

Dodala je, da je poslanski skupini predstavila svojo razlago domnevno spornih dogodkov s prenočitvami, ki pa je, kot je dejala, poslanska skupina ni bila pripravljena sprejeti. "Naredila nisem nobenega nezakonitega dejanja," je povedala Pivčeva glede zadev, ki so se pojavljale v medijih v zadnjih dneh. Znova je poudarila, da ima vsa dokazila in da je vse račune poravnala, pri čemer je dodala, da ni edina v državi, ki je "s strani gostitelja dobila plačano kakšno kosilo." Dejala je, da je na sestanek poslanske skupine prinesla vse račune in dokumente ter pripravila kronologijo dogajanja, a da poslanska skupina njenih argumentov ni bila pripravljena sprejeti. Pivčeva zato domneva, da jih dokazi niti niso toliko zanimali.

Glede očitkov o vstopu v desnosredinsko koalicijo pa je pojasnila, da so se "skupaj odločili za vstop v koalicijo". "Sodelovanje v koaliciji ni moja osebna odločitev. To so sprejeli organi stranke in to odločitev spoštujem." Poudarila je tudi, da ima glede zgodb, objavljenih v medijih, popolno podporo predsednika vlade Janeza Janše, s katerim se bo v prihodnjih dneh sestala.

Da na trditve, s katerimi je na današnji novinarski konferenci postregla poslanska skupina DeSUS, ni mogoče pristajati, je poudaril tudi govorec stranke DeSUS Janez Ujčič. Dejal je, da je poslanska skupina najprej odgovorna ne samo volivcem, temveč tudi vodstvu stranke.

Jurša je v odzivu za STA napovedal, da bo povprašal poslance, ali ima smisel, da se še enkrat sestanejo. Tako zdaj težko reče, ali se bodo. Iz vodstva stranke ga ni še nihče danes po novinarski konferenci kontaktiral, je pa po Jurševih navedbah precej odziva članstva. Bolj ali manj poslansko skupino podpirajo pri odločitvi in pozivu predsednici k odstopu, je pojasnil. Strinja se sicer z izjavo Pivčeve, da je "stranka več kot vodstvo in poslanska skupina", vendar pa je spomnil, da so poslanci ena od pomembnih skupin v stranki.

Bobo
Janez Ujčič je spregovoril predvsem o predlaganih spremembah medijske zakonodaje.

Sprememb medijske zakonodaje ne podpirajo

Sta pa tako Ujčič kot Pivčeva drugi del novinarske konference posvetila predlaganim spremembam medijske zakonodaje, zaradi česar je bila ta pravzaprav prvotno sklicana. Pivčeva je dejala, da stranka DeSUS svežnja sprememb ne bo podprla, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov. Kot jo je dopolnil Ujčič, bi glede na medijski linč na predsednico in samo stranko najverjetneje vsi pričakovali, da bodo spremembe danes podprli, a sta po njegovih besedah prevladala zrelost in pogum, saj se zavedajo, da brez neodvisnih medijev ni demokratične države.

Pivčeva je pojasnila, da so predlagane spremembe medijske zakonodaje po presoji strankine strokovne delovne skupine škodljive za javni servis Radiotelevizije Slovenija (RTVS), saj posegajo v finančno in programsko neodvisnost zavoda. "Posebej izpostavljeni so predvsem tisti členi novele zakona o medijih, ki RTV Slovenija nalagajo, da z izvršljivo odločbo nakazuje sredstva drugim medijem," je dodala. 

"Omejevanje kvalitetnega javnega medijskega servisa je za DeSUS popolnoma nedopustno. Prav tako je skrajno problematično uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije, ki na široko odpira vrata bodočim, morebitnim slamnatim lastnikom iz tujine. Takemu predlogu nasprotuje tudi agencija za varstvo konkurence," je dejala. Napovedala je, da se bo DeSUS uprl nekakovostni reformi medijske zakonodaje. 

Pričakujejo bolj premišljene in domišljene spremembe

Pri tem se je Pivčeva zavzela za transparentno, strokovno in kakovostno reformo, ki bo tako upokojencem kot vsem ostalim v Sloveniji razvijala in ohranjala kvaliteten javni medijski servis in kakovostno novinarstvo. Po njenih besedah v DeSUS pričakujejo, da bodo spremembe zakonodaje bolj premišljene in domišljene, ter bodo zagotovile finančno neodvisnost, predvsem javnega servisa RTVS in Slovenske tiskovne agencije (STA). 

"Vlada mora takoj pomagati medijem, še posebej lokalnim in regionalnim, ki se jim je letos zadržalo financiranje. V nasprotnem primeru bomo priča propadu več medijev in centralizaciji medijske krajine," je poudarila. Po njenih besedah mora proračunska postavka za sofinanciranje medijev ostati nespremenjena, medijem pa se mora zagotoviti že obljubljena in s pogodbo opredeljena sredstva, in to takoj. 

"Naši" in "vaši"

Dodala je, da pa trenutnega stanja v slovenski medijski krajini vendarle ne smemo in ne moremo idealizirati. "Stari načini dela, preobsežno zaposlovanje in vse bolj notranja programsko politična delitev v medijih med 'naše in vaše' ali 'leve in desne' je pripeljala medije v položaj, ko se javnost vedno bolj izogiba sredinskemu, nevtralnemu mnenju in želi slišati odmeve na levi ali desni strani," je ocenila. 

Ta nevarnost je po mnenju Pivčeve toliko večja za javni medijski servis. Dejala je, da bi se morali novinarji in uredniki upreti zoper ulično hujskaštvo, spodbujanje sovražnega govora in neupravičene diskreditacije. "Tako bi dodatno okrepili zaupanje naših državljanov v neodvisnost medijev," je dodala. Ocenila je tudi, da predlagane spremembe ožijo prostor za produkcijo regionalnih programov RTVS, v Kopru in Mariboru.