Izsiljevanje

Trojica prišla do posnetkov iz hiše, zahtevali so 30.000 evrov

L.K.
10. 8. 2020, 14.00
Posodobljeno: 10. 8. 2020, 14.03
Deli članek:

Izsiljevanja so osumljeni trije slovenski državljani, stari med 21 in 24 let.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

3. avgusta je kriminalistom naznanil, da je v nabiralniku našel pismo, v katerem mu neznanec grozi, da bo »o njem odkril določena dejstva, ki bi škodovala njegovi časti in dobre imenu«, če mu ne izroči 30.000 evrov. Na kraju predaje so kriminalisti prejeli 21-letnega osumljenca in ga strpali v pripor.

A ni deloval sam. Prostost so odvzeli še dvema sostorilcema, starima 22 in 24 let.

Osumljeni so preko spleta po naključju prišli do posnetkov nadzornega sistema v hiši oškodovanca. Grozili so mu z objavo taistih posnetkov.

Osumljeni niso več v priporu. Zoper njih bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje izsiljevanja po 3. v zvezi z 2.
odstavkom 213. člena KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Hišna preiskava

Preiskovalci so med hišno preiskavo pri 22-letnem osumljencu našli snovi, ki bi lahko bile prepovedane snovi v športu. Če bo analiza pokazala, da je temu res tako, bo zoper njega podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186. členu KZ-1. Za to kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do desetih let. Zasegli so mu tudi »topovski udar M81«, ki spada med prepovedano orožje. Tudi zaradi tega ga čaka kazenska ovadba, in sicer za kaznivo dejanje nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do petih let.