Rezultati ankete

Kolikokrat uporabimo zaščitno masko za enkratno uporabo?

Si.R.
8. 8. 2020, 20.36
Deli članek:

Nakupovanje v maskah je postalo nekaj povsem običajnega. A v veliki večini mask ne menjavamo redno, je pokazala tokratna tedenska anketa.

Profimedia
Ob večkratni uporabi material postane bolj prepusten, zaradi česar se poveča možnost prenosa okužbe.

O maskah je bilo napisanega že veliko. Zakaj jih je treba nositi, oglasili so se tudi tisti, ki nošenju mask nasprotujejo. Dejstvo je, da tveganja za naše zdravje ne predstavljajo, prej obratno. Z nošenjem mask smo najverjetneje preprečili marsikateri prenos okužbe z novim koronavirusom.

Ključna je osebna odgovornost

Rezultati ankete

Ali zaščitno masko za enkratno uporabo res uporabite le enkrat in jo nato zavržete?

Da – 9 %;

Včasih enkrat, včasih večkrat – 17 %;

Ne, masko uporabim večkrat – 74 %.

Strokovnjaki opozarjajo, da so maske za enkratno uporabo resnično samo za enkratno uporabo, kajti ob večkratni uporabi material postane bolj prepusten, zaradi česar se poveča možnost prenosa okužbe, s čimer pa ogrožamo tako svoje kakor tudi zdravje drugih. Osebna odgovornost tukaj igra ključno vlogo. To poudarjajo tudi na ministrstvu za zdravje, kjer so se odzvali na opozorilo varuha človekovih pravic, da posameznikov, ki ne nosijo zaščitne maske v zaprtem prostoru, ni mogoče sankcionirati. »Z upoštevanjem priporočil vsakdo pomembno pripomore k preprečevanju ponovnih izbruhov covida-19,« so zapisali.

Pomembno jih je nositi pravilno

Na pravilno nošenje mask opozarja tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Bojana Beović, ki je izpostavila, da je čas pokazal, da imajo maske učinek pri omejevanju prenosa virusa: »V prvi vrsti so maske pomembne za varovanje drugih. Če oseba nosi masko in je v obdobju predsimptomatskega izločanja virusa, maska možnost prenosa virusa na druge ljudi bistveno zmanjša.« Zato je še kako pomembno masko nositi pravilno in skladno z navodili.