Največji zaseg droge na tem območju v zadnjih letih

FOTO: Trojica bi lahko pridelala 600 kilogramov marihuane in na črnem trgu zaslužila dva milijona evrov

A.S.
6. 8. 2020, 14.49
Posodobljeno: 6. 8. 2020, 15.23
Deli članek:

Gre za stare znance policije, ki bi s prodajo prepovedane droge na črnem trgu mastno zaslužili.

PU Murska Sobota
Nasad konoplje pri reki Muri.

Kot smo poročali, so pri Benici pri reki Muri policisti zasegli ogromno količino prepovedane konoplje.  Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Murska Sobota Dejan Rovš je danes stopil pred kamere in pojasnil podrobnosti zasega. 

PU Murska Sobota
Do nasada so se prebijali s težavo.

Ponedeljkova zaseda

Lendavski policisti so prejeli obvestilo, da se izven naselja Benici nahaja večji nasad prepovedane zeli. Možje v modrem so organizirali občasne zasede, tako je bilo tudi v ponedeljek popoldan. Nasad so ravno takrat obiskali trije moški, stari 41, 46 in 48 let. Gre za slovenske državljane, ki pa po podatkih portala Vestnik ne prihajajo iz Pomurja. 

Policisti so trojici odvzeli prostost in jih včeraj privedli pred preiskovalnega sodnika. Ta jih je zaslišal in jim odredil pripor.

Leon Novak / Vestnik.si
Pri Benici ob reki Muri so policisti zasegli 2650 sadik prepovedane droge.

Neprehoden teren

Rovš je dejal, da so policisti zasegli 2650 sadik konoplje v velikosti od 80 do 110 centimetrov. Rastline so bile skrbno negovane in gnojene. Ker se je nasad nahajal na močvirnatem in neprehodnem terenu na otoku reke Mure, je bil dostop otežen. Policisti so imeli kar nekaj logističnih težav. Rokava reke se ni dalo prečkati z nobenim vozilom, zato so na pomoč priskočili policisti Letalske policijske enote. Rastline so poželi in jih prepeljali na kopno ter jih nato v hrambo prevažali v tako imenovanih jumbo vrečah na traktorski prikolici. Po končanem postopku bodo prepovedano drogo uničili. 

PU Murska Sobota
Nasad konoplje pri reki Muri.

Dva milijona evrov na črnem trgu

Otok, kjer so odkrili nasad, ima več lastnikov, večinski pa je Republika Slovenija. 

Policisti so ocenili, da bi osumljenci s takšno količino konoplje lahko pridelali najmanj 600 kilogramov marihuane. Vrednost na črnem trgu? Dva milijona evrov. 

Do deset let zapora

V kolikor bodo osumljenci, ki so sicer stari znanci policije in so bili v preteklosti že obravnavani za podobna kazniva dejanja, spoznani za krive, jim grozi od enega do 10 let zapora.