Razrešitev

Vlada razrešila glavno tržno inšpektorico Grlićevo

A.S./STA
16. 7. 2020, 23.34
Posodobljeno: 17. 7. 2020, 09.27
Deli članek:

Andrejka Grlić, ki jo je vlada v četrtek razrešila z mesta glavne tržne inšpektorice, vodenje tega predaja po 14 letih. Kot je zapisala v izjavi za medije, je tržni inšpektorat v času njenega vodenja postal visoko mednarodno priznana institucija. Zaradi domnevnega spornega delovanja jo je v začetku leta sicer doletela kazenska ovadba.

sta
Andrejka Grlić

Grlićeva, ki z mesta glavne inšpektorice tržnega inšpektorata odhaja v ponedeljek, je na tržnem inšpektoratu zaposlena več kot 24 let, od tega od januarja 2006 na mestu glavne inšpektorice. Kot je zapisala v izjavi za medije, je tržni inšpektorat v času njenega vodenja postal visoko priznana strokovna institucija; ne samo v Sloveniji, temveč tudi v mednarodnem merilu.

"To dokazujejo tako dobri rezultati dela in poslovanja kot tudi zgledno sodelovanje s tujimi sorodnimi institucijami. S ponosom lahko trdim, da je tržni inšpektorat v tem času postal vodilni inšpekcijski organ v Sloveniji, ki si je vedno prizadeval slediti svetovnim trendom na področju inšpekcijskega nadzora in na marsikaterem področju odpiral nove poti," je navedla.

Tržni inšpektorat je po njenih besedah postal tudi z vidika širše javnosti vreden zaupanja in prepoznaven kot izjemno profesionalen organ, katerega prvenstveni cilj je zagotoviti urejenost trga in s tem zadovoljstvo tako podjetij kot tudi potrošnikov.

Priznanje dobremu delu tržnega inšpektorata je bilo po mnenju Grlićeve tudi povabilo s strani Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), da kot edina predstavnica inšpektoratov Slovenije v Parizu članom OECD, združenim v projektu Better Regulation, predstavi delo, organizacijo in dosežke slovenskega tržnega inšpektorata kot primer dobre prakse.

"Institucijo predajam v roke naslednikom v dobri kondiciji, predvsem pa z odličnimi sodelavci, brez katerih ne bi bilo takšnih dobrih rezultatov. Ob tej priložnosti se jim iskreno zahvaljujem za kakovostno in predano delo," je še dodala.

Grlićevo je na podlagi zakona o javnih uslužbencih razrešil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je sicer pristojen za predlagano imenovanje, so v četrtek sporočili z vlade. Predstojnika organa v sestavi ministrstva lahko funkcionar razreši v enem letu od nastopa funkcije.

Tako Počivalška kot Grlićevo je v začetku leta po takratnem poročanju TV Slovenija doletela kazenska ovadba; Grlićevo zaradi domnevnega spornega delovanja, Počivalška pa zaradi neukrepanja. Anonimni ovaditelj je proti Grlićevi vložil ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Po neuradnih informacijah za ovadbo stojijo tržni inšpektorji, ki so zaradi neukrepanja ovadili tudi Počivalška.

Minister je februarja imenoval tudi komisijo za ugotavljanje okoliščin v zvezi z domnevnim nadlegovanjem in trpinčenjem, ki naj bi ga Grlićeva izvajala nad zaposlenimi na inšpektoratu.

Počivalšek ovadbe takrat ni komentiral, Grlićeva pa jo je označila kot "enega izmed mnogih napadov name, ki se vlečejo že vse od mojega imenovanja v letu 2006". "Vse očitke ostro zavračam kot neutemeljene in šikanozne," je poudarila. Oba sta za ovadbo izvedela iz medijev.

Tržni inšpektorat je v sodelovanju s finančno upravo sredi aprila po pisanju portala Necenzurirano zadržal tudi skoraj 200 milijonov zaščitnih mask, ki niso bile ustrezno certificirane.