Spremembe

Vlada na rdeči seznam uvrstila tudi te dve evropski državi. Preverite, ali Hrvaška ostaja na rumenem

A.S./STA
16. 7. 2020, 23.11
Posodobljeno: 17. 7. 2020, 06.57
Deli članek:

Vlada je sprejela spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. Med drugim je s 17. julijem na rdeči seznam uvrstila Črno goro in Luksemburg, na zelenega med drugim Poljsko in Združeno kraljestvo, Hrvaška pa ostaja na rumenem seznamu, so sporočili z vlade po današnji dopisni seji.

Profimedia
Vlada je sprejela spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. Med drugim je s 17. julijem na rdeči seznam uvrstila Črno goro.

Vlada se je v četrtek seznanila z oceno epidemiološke situacije v državah EU in schengenskega območja, Balkana ter italijanskih regijah, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Odločila je, da zaradi poslabšanja epidemioloških razmer s 17. julijem na rdeči seznam poleg omenjenih Luksemburga in Črne gore doda še Kitajsko, Alžirijo, Kazahstan, Honduras, Izrael, Ekvatorialno Gvinejo, Zelenortske otoke, Kolumbijo, Otoke Turks in Caicos, Azerbajdžan, Irak, Deviške otoke, Kirgizijo, Argentino, Sejšele, Kostariko, Ekvador, Gvatemalo, Mehiko, Salvador, Esvatini in Surinam (vse prej na rumenem seznamu).

Za vse, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah z rdečega seznama, in vsem osebam ne glede na državljanstvo ali državo bivanja, ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena, razen če sodijo med šest izjem.

Na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, t.i. zeleni seznam, pa je vlada s 17. julijem uvrstila Poljsko, Avstralijo, Gruzijo, Novo Zelandijo, Ruando, Urugvaj, San Marino, Vatikan in Maroko (vse prej na rumenem seznamu).

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na seznamu epidemiološko varnih držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Prav tako je vlada med izjeme, za katere velja režim epidemiološko varnih držav, uvrstila nekaj držav, ki sicer trenutno rahlo presegajo kumulativno 14-dnevno incidenco največ 10 primerov okužbe na 100.000 prebivalcev, v prejšnji oceni epidemiološke situacije pa te meje niso presegale in po podatkih prejšnje ter sedanje ocene epidemiološke situacije trend zanje ne kaže bistvenega povečanja rasti okužb, podatki njihovih nacionalnih inštitutov so zanesljivi in je iz teh držav bilo sorazmerno malo vnosa okužb oziroma jih sploh ni bil.

Tako na zelenem seznamu ostajajo Avstrija, Belgija, Francija, Španija in celotna Češka. Dodane pa so še Kanada, Monako (obe prej na rumenem seznamu) ter Andora in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (obe prej na rdečem seznamu).

Z zelenega seznama pa je vlada črtala Islandijo.