SLAVNOSTNO

Poklon velikanu popevke in šansona Mojmirju Sepetu

Nejc Simšič
13. 7. 2020, 21.15
Deli članek:

Ob visokem jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke, Mojmirja Sepeta, smo bili na Kongresnem trgu v Ljubljani priča nepozabni koncertni poslastici.

Mediaspeed
Eva Hren, Mojmir Sepe, Miša Molk, Nina Strnad in Patrik Greblo

Legendarni Mojmir Sepe je s svojimi skoraj tisočimi izvirnimi skladbami in priredbami z zlatimi črkami zapisan v zakladnico slovenske glasbe. Velikan slovenske popevke je pred kratkim dopolnil častitljivih 90 let in bil ganjen do srca ob slavnostnem koncertu.

Mediaspeed
Zakonca Anže Šuštar in Alenka Gotar

Na Kongresnem trgu se je Simfonični orkester RTV Slovenija poklonil Sepetovemu obsežnemu simfoničnemu in ritmosimfoničnemu repertoarju (Pogled z gradu, Poletni nokturno, Frnikule za Franeta, Janžev vrh, Ljubljanske razglednice), njegovi filmski glasbi in vsem znanim popevkam. Mojmir Sepe se je trajno zapisal v slovensko glasbeno zgodovino z večno lepimi skladbami, ki se nas še danes globoko dotaknejo. Ganljive so pesmi, ki jih je ustvaril s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, hudomušno prikupne tiste, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim - Ježkom, če naštejemo samo dva izmed pevcev, s katerimi je Mojmir Sepe tesno sodeloval. Po študiju trobente je med letoma 1949 in 1970 igral v Plesnem orkestru Radia Ljubljana ter medtem tudi ustanovil Ansambel Mojmirja Sepeta in posnel eno prvih jazzovskih plošč v Jugoslaviji. Nato je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana in bil aktiven tudi kot skladatelj. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil redni dirigent in avtor skladb na Slovenski popevki. Mojmirja Sepeta lahko upravičeno imenujemo za očeta slovenske popevke in šansona. Tokrat so se mu na koncertu poklonili tudi nekateri slovenski glasbeniki, ki so zapeli pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla, koncert pa je v svojem stilu povezovala legendarna Miša Molk.

Mediaspeed
Manjkala ni niti legendarna tekstopiska Elza Budau.