Obtoženi o krivdi

Umor na Polzeli: Dopoldne skupaj sekala drva, popoldne mu je razčesnil lobanjo

S.S.
13. 7. 2020, 20.50
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se bo v četrtek o krivdi moral izreči 43-letni Andrej Vrščaj, ki je obtožen, da je na zahrbten in grozovit način na Polzeli umoril 69-letnega soseda, svoji materi pa povzročil hude poškodbe.

PU Celje
Vrščaj v preteklosti sicer še ni bil kaznovan, a so imeli policisti z njim vseeno že opravka; leta 2015 je bil pogrešan, a se je po nekaj dneh sam vrnil domov, leta 2017 pa so ga sosedi prijavili, da jim neprestano zvoni na vratih, vendar prekrška potem policisti niso ugotovili.

Tragedija se je odvila v soboto, 2. februarja letos, okoli 13. ure: 43-letni Andrej Vrščaj je med prepirom umoril 69-letnega soseda, mami zlomil roko in se potem odpeljal v smeri Avstrije. Policisti so za njim razpisali tiralico, a so jih kmalu avstrijski kolegi obvestili, da imajo v postopku moškega, ki trdi, da je v Sloveniji storil grozljiv zločin.

Tragedija se je zgodila, ko je obtoženi s prijateljem zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival, njegova mati pa je pred hišo spravljala drva, pri čemer ji je pomagal 69-letni sosed, ki ji je sicer večkrat priskočil na pomoč pri hišnih opravilih. Obtoženi se je sprva odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv, po kosilu pa se je med njimi vnel prepir. Osumljeni je najprej odrinil mamo, potem pa poskušal obračunati s sosedom. A se je spet vmešala mama. Osumljeni jo je spet porinil, da je padla po tleh in si zlomila roko, potem pa se je s sekiro lotil 69-letnika in mu razčesnil glavo. Zdravnica je potem na kraju lahko le še potrdila njegovo smrt, 43-letnik pa je po zločinu s sivim nissanom pobegnil v smeri Velenja in naprej v Avstrijo.

V Avstriji se mu je pokvaril avto

Slovenski policisti so za njim razpisali tiralico, a so jih avstrijski kolegi ob 16.30 obvestili, da imajo pri Pliberku v postopku osebo, ki trdi, da je v Sloveniji zagrešila umor. Vrščaju se je namreč med begom pokvaril avtomobil, eden od domačinov pa je policiste obvestil, da pred njegovo hišo stoji poškodovan avto slovenskih registrskih oznak. Na kraju je Vrščaj najprej policistom dejal, da je povzročil nesrečo, potem pa le priznal, kaj je pred nekaj urami storil v Sloveniji. Okoli 22. ure so ga na mejnem prehodu Holmec avstrijski policisti predali našim. Vrščaj v preteklosti sicer še ni bil kaznovan, a so imeli policisti z njim vseeno že opravka; leta 2015 je bil pogrešan, a se je po nekaj dneh sam vrnil domov, leta 2017 pa so ga sosedi prijavili, da jim neprestano zvoni na vratih, vendar prekrška potem policisti niso ugotovili.