Podrobnejša navodila

Kaj vse je mogoče ob prihodu na mejni prehod predložiti kot dokazilo

L.K., B.K.
8. 7. 2020, 14.41
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 15.10
Deli članek:

V veljavi je nov odlok. Na kontrolnih točkah na meji s Hrvaško z izjemo Obrežja, na meji z Madžarsko ter na letališču Jožeta Pučnika bodo odločbe o karanteni vročali le še med 6. in 22. uro.

Profimedia
Od sobote sta sicer ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji.

Opolnoči je začel veljati spremenjen odlok, po katerem bodo na kontrolnih točkah Gruškovje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko ter na letališču Jožeta Pučnika odločbe o karanteni vročali le še med 6. in 22. uro. Vročanje odločb bo ves čas zagotovljeno le na Obrežju.

95 odstotkov odločb vročenih na mejnih prehodih

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil sam postopek vročanja odločbe o karanteni na mejnem prehodu. Če oseba prihaja iz Hrvaške in na podlagi odloka izpolnjuje pogoje za odločbo o karanteni, jo mejni policist napoti do uslužbenca ministrstva za zdravje, ki osebi pripravi odločbo in mu jo izda. V kolikor pride na maloobmejni prehod oziroma na katero od kontrolnih točk izven začrtanega delovnega časa, bo preusmerjen na Obrežje oziroma naprošen, da počaka, da mu bo izdana odločba.

Prehajanje na kontrolnih točkah iz Avstrije in Italije, z mednarodnimi vlaki oziroma na portoroškem ali mariborskem letališču, policist zbere podatke in jih posreduje ministrstvu za zdravje, da pripravi odločbo o karanteni. Oseba jo dobi na naslov, kjer bo v karanteni. Takih vročitev je le 5 odstotkov, je pojasnil Pečjak. Levji delež jih vročijo na mejnih prehodih. 

V pristojnosti policista

Spremembe odloka tudi jasneje določajo dokazila, ki jih oseba predloži mejnim organom, da dokaže, da ne prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem, to je države na rdečem seznamu. Kot dokazila po odloku štejejo na primer originalni račun za plačilo nastanitve, dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je oseba bivala, uradni seznam posadke v primeru najema plovila oziroma drugo primerno dokazilo. Primerno dokazilo sta tudi plačilo turistične takse in avtocestni izpisek. Je pa v pristojnosti policista, da presodi, ali bo oseba dobila odločbo o karanteni ali ne. 

Spremenjen odlok še določa, da osebi, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja državno mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del, ob vstopu ne bo treba predložiti negativnega testa na covid-19. Bo pa policist preveril, ali bo dvolastnik ali najemnik zemljišč ta res obdeloval. Za obisk trgovine ali družine oziroma prijateljev bo moral izpolnjevati katero od drugih 16 izjem.

Od sobote sta sicer ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji, po novem je sistem vzpostavljen tudi tako, da bo lahko zdravstveni inšpektorat opravil tudi do 500 nadzorov spoštovanja odločb na dan.