Astro

Vse o milijarderju, ki je preroško videl prihodnost

Ana Kos, revija Obrazi
8. 7. 2020, 14.48
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 15.44
Deli članek:

Računalničar, poslovnež, vizionar in filantrop, ki se je v zadnjih 20 letih kar 13-krat znašel na vrhu lestvice najbogatejših ljudi na svetu, je po natančno 34 letih odstopil z vseh operativnih funkcij v podjetju Microsoft v času, ko je svet začel preplavljati novi koronavirus. Prav to naj bi bil tudi eden od razlogov za njegov korak – vse bolj se namreč želi posvetiti aktivnemu reševanju družbenih problemov. Fundacija, ki jo vodita z ženo Melindo, je za raziskave in razvoj v zvezi z zdravili in cepivom proti COVID-19 namenila 100 milijonov dolarjev. Številni pa so se ob tem spomnili Gatesovega govora iz leta 2015, v katerem je omenjal virus, ki bi lahko ogrozil človeštvo ...

Reuters
Bill Gates, najbogatejši Zemljan.

William Henry Gates se je v Seattlu v zvezni državi Washington dobro situiranima učiteljici in odvetniku rodil 28. oktobra 1955. Starša Mary in William Gates sta bila za tiste čase precej nekonvencionalna pri vzgoji svojih treh otrok. Sam pravi, da so ga prav ti nenavadni pristopi in ideje izoblikovali v Billa Gatesa, ki ga svet pozna danes. Že od otroštva je bil vzgajan v duhu skupnosti in z vrednoto dobrodelnosti. Mama je vedno poudarjala, da se od tistih, ki jim je veliko dano, tudi veliko pričakuje – videti je, da je Bill to vzel zelo resno. Poleg srčne kulture sta starša otrokom privzgojila tudi precej odgovornosti, in sicer tako, da sta jim dopuščala veliko svobode in neodvisnosti, kar v tistih časih sicer ni bila pogosta vzgojna praksa. Ob tem pa sta bila zahtevna, sta jih pa tudi podpirala – otrokom nista dovolila, da bi pri kakšni dejavnosti obupali preprosto zato, ker jim ni šla dobro. Hotela sta jih namreč naučiti, da ni treba biti na vseh področjih najboljši in da so porazi del življenja.

Samosvoj mladostnik

Njegove najboljše prijateljice v zgodnjih najstniških letih so bile knjige. V šoli je blestel, vendar je starša vse bolj skrbelo njegovo vedenje – postajal je zamaknjen in videti je bilo, da se pogosto dolgočasi. Nista hotela, da bi postal zagrenjen samotar, zako sta ga vpisala na zasebno šolo, kjer so učencem postavljali zahtevnejše izzive. Tam je zares zacvetel in se izkazal tako pri naravoslovnih predmetih kot pri gledališki igri in angleščini. Kmalu se je prvič srečal z računalnikom in prevzela ga je ideja o tem, kaj vse bi lahko zmogla ta naprava. Sam se je naučil osnovnega programiranja, ki je bilo takrat še v povojih, in z navdušenjem tekmoval z računalnikom v igri križci in krožci, ki jo je v programskem jeziku spisal sam. Srednjo šolo je končal z vrhunskim rezultatom na zaključnem testu – dosegel je kar 1.590 od možnih 1.600 točk, kar je neverjeten intelektualni dosežek.

Namesto Harvarda – Microsoft

Po stopinjah svojega očeta je nameraval postati odvetnik in tako se je vpisal na študij prava na Harvardu. Kmalu je ugotovil, da ga sedenje za knjigami in prebiranje zakonov ne veselita, in čeprav je izpite uspešno opravljal, na veliko razočaranje svojih staršev zapustil prestižno univerzo z namenom, da bi se še bolj posvetil programiranju. Veliko se je družil z dve leti starejšim prijateljem Paulom Allenom, s katerim sta že v srednji šoli hotela skupaj ustanoviti podjetje, vendar starši Billu niso dovolili, da bi ga take domislice odvrnile od zaključka šolanja. Leta 1975 pa pri tem niso imeli več veliko besede, tako sta Gates in Allen ustanovila podjetje Microsoft. Začetki so bili daleč od zgodbe o uspehu, saj sta podjetje komaj držala nad vodo. Počasi sta okrepila svoje prihodke in imela čez štiri leta že 25 zaposlenih in prek 2 milijona dolarjev letnega prometa. Gates je pri 23 letih zasedel mesto direktorja in s svojim smislom tako za tehnično kot prodajno plat posla podjetje vodil proti svetli prihodnosti. Paul Allen se je iz aktivnega delovanja v podjetju umaknil po tem, ko so mu diagnosticirali Hodgkinov limfom, vendar je vse do leta 2000 ostal v upravi podjetja. Do njegove smrti leta 2018 sta kljub vmesnim viharnim obdobjem z Gatesom ostala tesna prijatelja.

Zahteven šef je odrasel v izjemnega vodjo

Kljub svoji človekoljubni žilici pa Gates vsaj na začetku kariere ni slovel kot posebno prijeten vodja. Nikakor ni razumel koncepta dopusta in tako je od svojih zaposlenih pričakoval, da bodo delu predani tako rekoč 24 ur na dan, sedem dni na teden. Natančno je beležil njihove delovne ure in jim pogosto očital, da delajo premalo. Bil je tudi izjemno kritičen in neposreden, tako ni bilo nenavadno, da je programer namesto produktivnega komentarja med delovnikom sredi noči prejel žolčno elektronsko pošto nezadovoljnega šefa. Znan je bil po tem, da je hitro povzdignil glas in se, po besedah takratnih sodelavcev, pogosto vedel kot razvajen otrok. Kot pravi sam, je z leti začel tudi sam prepoznavati svoje neustrezne lastnosti, pa tudi vrednost prostega časa in oddiha, tako je postal bolj razumevajoč do potreb svojih delavcev. »Bil sem strog do svojih sodelavcev. Nekaj strogosti je pomagalo k uspehu, nekaj tega pa je bilo povsem odveč,« je pojasnil. Tako je danes njegov stil med zgledi vodenja in s svojim prijaznim, a asertivnim pristopom, integriteto, znanjem ter vizionarstvom navdihuje tako zaposlene kot vodje po vsem svetu.

Zaljubljeni računalničar

Melinda French se je leta 1987 zaposlila na Microsoftu kot produktna menedžerka. Z Billom sta se prvič srečala že tri tedne pozneje na službeni večerji v New Yorku. Bill jo je po sestanku povabil, da se njemu in njegovim prijateljem pridruži na pijači, vendar ga je Melinda zavrnila, saj je že imela druge načrte. Nekaj mesecev za tem sta se spet po naključju srečala in se prijetno zaklepetala. Bill jo je povabil na zmenek in predlagal, da se dobita čez dva tedna. Melinda ga je gladko zavrnila, saj se ji je načrtovanje tako daleč vnaprej zdelo premalo spontano. Uro pozneje jo je Bill poklical po telefonu: »Je to zdaj dovolj spontano zate?« Dobila sta se še isti dan in med njima je takoj preskočila iskrica. Razmerje je postalo zelo resno po enem letu. »Nekega dne sem ji prvič rekel, da jo ljubim. Tudi ona je rekla, da me ljubi. Takrat sem pomislil: »Ojoj, kaj pa zdaj?« Ugotovila sta, da imata le dve možnosti – da se razideta ali se poročita. Bill je imel Melindo zelo rad, vendar ni bil prepričan, ali se je že pripravljen predati zakonu in se na ta račun manj posvečati Microsoftu. Na koncu je sestavil seznam razlogov za poroko in proti njej in očitno je bil seznam »za« daljši. Poročila sta se na prvi januarski dan na skrivnem obredu sedem let po prvem zmenku.

Družina Gates 

Kmalu po poroki je družino Gates pretresla smrt Billove matere Mary, ki je izgubila bitko z rakom. Bill in Melinda sta si vzela kar celo leto časa zase in potovala po svetu v iskanju nove perspektive in tolažbe. Ljubek rezultat tega prostega leta je tudi prva hčerka Jennifer, ki se je rodila aprila 1996 in se danes ob študiju medicine tekmovalno ukvarja še z jahanjem. Pred kratkim je objavila novico, da se je zaročila. Sin Rory se je rodil maja 1999 in v nasprotju s sestrama izkazuje kar nekaj zanimanja za to, da bi se vključil v poslovanje Microsofta. Najmlajša, Phoebe, rojena septembra 2002, je trenutno še študentka in je bolj umetniške narave, saj jo zanimata kreativno pisanje in balet.

Bill in Melinda svojo starševsko vlogo jemljeta zelo resno in ji posvečata veliko časa. Melinda je prav s tem namenom kmalu po prvi nosečnosti zapustila delovno mesto v moževem podjetju. Njun princip vzgoje je vodenje z zgledom. Tako poskušata s svojim delovanjem na otroke prenesti tudi dve zelo pomembni sporočili, za kateri verjameta, da sta ključni pri ustvarjanju srečnega in uspešnega življenja: poroči se s pravo osebo in nikoli ne dovoli, da bi tvoj spol omejeval tvoje možnosti.

Dobrodošli v Xanaduju

Bill je leta 1998 za dva milijona dolarjev kupil posest v kraju Medina na obrobju Seattla in z dodatnimi 63 milijoni tam postavil družinski dom. Impresiven dvorec je poimenoval Xanadu 2.0, po posestvu iz filma Državljan Kane Orsona Wellesa, vendar resničnost Gatesovega doma močno prekaša filmski navdih. Dvorec je opremljen z vsemi tehnološkimi rešitvami in domislicami. Gostje ob vstopu dobijo svojo PIN-kodo, s katero upravljajo razsvetljavo, glasbo, zaslone, klimatsko napravo in druge naprave modernega doma. Hiša je zgrajena po najvišjih ekoloških standardih in ima poleg jedilnice za 200 gostov tudi ogromen bazen s podvodnim ozvočenjem, halo s trampolini, šest kuhinj, hišni kino, ogromno bogato založeno knjižnico z barom, deset kopalnic z veliko kadjo in poleg vsega še posebno hišo za goste.

Noro bogastvo in zdrava pamet

Marca 1986 je Microsoft začel vstopil na borzo, in sicer po ceni 21 ameriških dolarjev na delnico. Gates je pri 31 letih v trenutku postal milijonar, leto pozneje, ko so delnice dosegle ceno malo nad 90 ameriških dolarjev, pa milijarder. Ko so bile leta 1999 cene delnic najvišje v zgodovini do danes, je njegovo premoženje preseglo 101 milijardo ameriških dolarjev. Že več kot dve desetletji se tako pojavlja blizu ali pa celo na vrhu lestvice najbolj bogatih Zemljanov. Kljub izjemnemu premoženju pa je ohranil precej zdrave pameti in pravzaprav glede na zmožnosti živi skoraj nenavadno skromno življenje. Do leta 1997 je – za milijarderja neverjetno – po svetu potoval z navadnimi komercialnimi leti. Šele po tem si je kupil zasebno letalo in še danes se mu zdi, da si je s tem nakupom zares privoščil. Svojim trem otrokom bo zapustil vsakemu »le« deset milijonov ameriških dolarjev, saj je prepričan, da podedovano bogastvo otrokom prej škodi, kot koristi.

Od podjetnika do filantropa

Čeprav sta bila oba že pred tem aktiva in radodarna na področju družbene odgovornosti, sta leta 2000 zakonca ustanovila Fundacijo Billa in Melinde Gates, največjo zasebno fundacijo na svetu s sredstvi več kot 46 milijardami ameriških dolarjev. Slogan fundacije je »Smo neučakani optimisti pri odpravljanju neenakosti« in podpira pa projekte s področja zdravja, izobraževanja in enakih možnosti ter spodbuja družbo k pozitivni akciji. Sprva je Bill usklajeval svoji vlogi podjetnika in filantropa, nato pa je je leta 2008 odstopil kot direktor Microsofta, pred kratkim pa se odpovedal tudi svojemu mestu v upravi podjetja, da se bo lahko še bolj posvetil projektom, s katerimi želi spreminjati svet na bolje.

Preroški govor

Pred petimi leti je imel na dogodku TED Talk govor, vezan na takrat aktualno ebolo, ki danes zveni prav preroško. »Če bo karkoli pobilo več deset milijonov ljudi v naslednjem desetletju, bo to najverjetneje prej zelo nalezljiv virus kot vojna. Mikrobi, ne mine,« je dejal. Opozoril je na velika vlaganja v jedrsko razorožitev in neskladno nizka vlaganja v sistem, ki bi ustavil epidemijo. »Nismo dobro pripravljeni na naslednjo epidemijo.« Z Melindo sta odrasla ob zgodbah o drugi svetovni vojni, ki je bila na kolektivni ravni najbolj pomemben dogodek v generaciji njunih staršev. Na podoben način, pravi, bo pandemija COVID-19, prva pandemija v modernem času, zaznamovala obdobje našega življenja, saj je nihče ne bo pozabil. Trenutno se posebej osredotočata na vpliv posledic novega koronavirusa na finančno šibke skupine, saj so te še najbolj ogrožene. Pred kratkim sta objavila, da raziskavam v zvezi s cepivom in zdravili iz svoje fundacije namenjata 100 milijonov dolarjev. »Ne pozivam k paniki. Ni nam treba kopičiti škatel špagetov ali se skrivati v kleti. Ampak moramo nekaj narediti, ker čas tokrat ni na naši strani,« je še dejal pred petimi leti. Videti je, da je imel vsaj delno prav, vendar na srečno njegov poskus reševanja težav družbe ne ostaja le pri besedah, ampak je podprt tudi z obsežnimi sredstvi, ki lahko zares pomagajo pri dolgoročni zajezitvi novega koronavirusa.

10 ZANIMIVOSTI

1.       Že v otroštvu je izjemno rad bral. Na njegovem seznamu prebranega čtiva se je že v najstniških letih znašlo vseh 22 knjig Svetovne enciklopedije. Še danes prebere vsaj 50 knjig na leto.

2.       V srednji šoli ga je ravnatelj pooblastil za upravljanje računalniškega sistema za razvrščanje učencev v učne skupine. Bill je svoje znanje računalništva uporabil za to, da se je samega sebe uvrstil v skupine z dekleti, ki so mu bile všeč.

3.       Pri 22 letih je bil aretiran, ker je brez vozniškega dovoljenja prevozil rdečo luč na semaforju.

4.       V prvih letih Microsofta je avtomobilske tablice svojih zaposlenih poznal na pamet in tako je s njihovo prisotnost na delovnem mestu preverjal kar s pogledom na parkirišče pred hišo.

5.       Čeprav sicer za milijarderja živi precej skromno, si je leta 1994 privoščil ekstravaganten nakup – na dražbi je za več kot 30 milijonov ameriških dolarjev kupil zbirko zapiskov Leonarda da Vincija.

6.       Če mu z Microsoftom ne bi uspelo, bi se ukvarjal z raziskovanjem umetne inteligence.

7.       Obe njegovi najljubši glasbeni skupini sta rockovski zasedbi: ameriški Weezer in irski U2.

8.       Ne govori nobenega tujega jezika. Pravi, da je pomanjkanje tega znanja eno njegovih največjih obžalovanj.  

9.       Je barvno slep.

10.   Je goreč podpornik politike ameriških demokratov, in kot pravi sam, je z veseljem pripravljen plačevati visoke davke za to, da celotna družba bolje deluje.

Podobna vsebina: 

36 globokih misli NJEGA, ki je živel ...