50 je bilo preveč

Drastično omejeno zbiranje, za "druženje" do 50 oseb pa se bodo pisali seznami

C.E.
8. 7. 2020, 13.35
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 16.49
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar sporoča: "Vlada omejuje zbiranje na deset oseb, pod določenimi pogoji do 50".

Bobo
Fotografija je arhivska.

»Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb,« je v pridigarski maniri včeraj sporočil vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin in pedagoško dodal: »Če rečeš Slovencem in Slovenkam 10, to razumejo, če pa 50, potem mislijo, da gre še dodatnih 50«. Po njegovem mnenju se ne moremo tolažiti, da je »Hrvaška dvakrat bolj rumena od Slovenije«, »vlada bo ukrepala«, če bo potrebno. In vlada je ukrepala.

Izjema za druženje od 10 do 50 oseb

Zbiranje med 10 in 50 osebami bo na dogodkih dovoljeno pod pogojem, da organizator pozna vse osebe, vodi interno evidenco ter mesec dni hrani kontakte. Če bi bil kdo izmed prisotnih okužen, bodo tako lahko epidemiololgi hitreje našli vse osebe iz dogodka. Pravilo bo denimo veljalo tudi za poroke, čeprav gre načeloma za zasebne dogodke.

Seveda omejitev zbiranja 10 oseb ne velja za gostinske lokale, kjer je že zdaj zapovedana fizična razdalja enega metra in pol med mizami. Bodo pa po gostinskih lokalih inšpektorji bolj natančno izvajali nadzor. Vlada sicer resno razmišlja o omejevanju dovoljenega delovnega časa gostinskih lokalov, v javnosti so namreč odmevali primeri, ko so se nekateri lokali v zadnjih tednih ponoči spremenili v nočne klube, pa poroča STA.

Skratka, še vedno velja, da se lahko ob določenih pogojih izvedejo dogodki, na katerih je lahko prisotnih do 500 oseb. Še naprej so dovoljeni denimo športni dogodki z do 500 udeleženci. Po besedah Kacina pa je nujno, da je na takem dogodku prisotna redarska služba, da je določen sedežni red in zagotovljena ustrezna razdalja med ljudmi. Če lahko organizator zagotovi take pogoje, lahko denimo pripravi tudi koncert, še poroča STA.

Po dramatični noči v Beogradu

Kacin je danes prvi stopil za mikrofon. Dejal je, da po dramatično noči v Beogradu še bolj pomembno, da nadzorujemo širjenje virusa. Prizadevati si moramo, da bolnišnice ne napolnilo z bolniki s covidom-19. Nato je besedo predal Mateji Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana.

Logarjeva se je najprej zahvalila vsem Slovencem, ki so na začetku epidemije upoštevali ukrepe. »Na žalost pa smo vsi pozabili na ukrepe, ki jih lahko vsak posameznik izvaja,« je izjavila Logarjeva, pri čemer ni pojasnila, na kakšni podlagi govori v imenu vseh Slovencev in kako je prišla do podatka, da smo vsi pozabili na priporočila.

Da ne bi bilo potrebno ukinjati programe na drugih oddelkih

»Skupaj smo močni, kot je močan najšibkejši člen,« pravi Logarjeva, in dodaja, da so namigovanja, da je virus oslabel, na trhlih nogah. Po njenem bo bistveno, da se v naslednjih dneh omeji število novih okužb. S tem »bomo lahko zadržali kvaliteto zdravstvenega varstva za ostale bolezni na obstoječem nivoju.« V bolnišnicah namreč trenutno poskušajo spraviti čakalne vrste na »zeleno vejo«. »Če bi se stanje poslabševalo, bi morali ukinjati redne programe na drugih oddelkih,« svari Logarjeva in na koncu ponovila, da lahko sami storimo največ s tem, da se držimo preventivnih ukrepov, ki od nas ne zahtevajo prevelikega odrekanja oziroma spremembe življenjskega stila: meter in pol razdalje, higiena kašlja in umivanje rok ter uporaba maske.