Razmislek o prihodnosti

Mahnič zaradi groženj Bobnarjevi pred komisijo

Mihael Korsika
8. 7. 2020, 12.27
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 13.06
Deli članek:

Državni sekretar na nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič (SDS) bo na današnji seji Knovsa zaslišan zaradi groženj, ki jih je kot nekdanji član komisije februarja izrekel tedanji generalni direktorici policije Tatjani Bobnar – naj razmisli o svoji prihodnosti.

STA
Žan Mahnič je generalni direktorici policije zagrozil, naj razmisli o svoji prihodnosti.

STA
Vlada Janeza Janše je generalno direktorico policije Tatjano Bobnar razrešila na svoji ustanovni seji.

Parlamentarna Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na današnji seji, ki se bo začela ob 14. uri, obravnavala pristojnosti Knovsa v zvezi z varovanjem osebnih podatkov v nadzorovanih varnostnih službah.

Edina točka dnevnega reda komisije, v kateri imajo večino opozicijske stranke, je po naših zanesljivih informacijah povezana s februarskim nenapovednim obiskom pooblaščene skupine Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU).

Vodja skupine je bil tedaj opozicijski poslanec, danes pa državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič (SDS), poleg njega sta v prostore NPU kot člana Knovsa zakorakala še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (Desus).

Nadzor zaradi poročanja medijev blizu SDS

Po pojasnilih Mahniča, ki je takrat opravljal funkcijo podpredsednika Knovsa, so se za nadzor odločili zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani tedanjega predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca »z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije«. Velja omeniti, da so to informacijo v javnost lansirali portali, ki so zelo blizu največji parlamentarni stranki SDS.

Pri nadzoru pa se je zapletlo, saj tedanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar ni odgovarjala na vprašanja, ki so se nanašala na delo policije zunaj zakonsko določenega okvira. Mahnič je ob tem Bobnarjevo pozval, naj pomisli na svojo prihodnost, so po obisku poooblaščene skupine Knovsa sporočili s policije.

Bobnarjeva je zagotovila, da policija in njeno vodstvo ne bosta popustila pod nobenim pritiskom. »V svoji 27-letni karieri sem doživela že različne stvari, nikoli pa nisem in ne bom popustila pod nobenim pritiskom,« je poudarila. »Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne z izmišljenimi zgodbami na račun policije in z žuganjem njenemu vodstvu,« je dodala.

Na Generalni policijski upravi so zavrnili namigovanja, da naj bi nekateri kriminalisti po navodilih iz kabineta predsednika vlade preverjali nekatere strankarske funkcionarje. Kot so zapisali, niso dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševali njihova naročila. Bobnarjeva prav dosti časa za razmislek o svoji prihodnosti ni imela, saj jo je novoimenovana vlada Janeza Janše 25 dni kasneje na svoji prvi seji ob začetku epidemije koronavirusa v Sloveniji razrešila s položaja.

Na današnjo sejo Knovsa je sicer med drugimi vabljena tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki bo komisiji lahko predstavila stališče glede varovanja osebnih podatkov v nadzorovanih varnostnih službah.

NPU zaslišal Tonina

Zaradi svojega delovanja kot predsednik Knovsa pa je bil minuli teden na NPU zaslišan prvak NSi in aktualni obrambni minister Matej Tonin. Zaslišanje je bilo povezano s poročilom o arbitraži, katerega del je bil novembra lani javno objavljen.

Po objavi poročila je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) policijo in okrožno državno tožilstvo obvestila, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. Kriminalisti so minuli petek zaslišali Tonina, ki naj mu ne bi več očitali izdaje tajnih podatkov, temveč opustitev dolžnega ravnanja, ker je v tajni del poročila o arbitraži vključil tajne podatke Sove, o tem pa ni vnaprej seznanil drugih članov Knovsa. Poročilo so sicer člani komisije prebrali in tudi sprejeli.

Tonin in njegova odvetnica sta prepričana, da ni osnove za takšen predkazenski postopek, zato sta zahtevala, da se do tega postopka opredeli tudi tožilstvo.