Na mednarodni ravni

FOTO in VIDEO: Razbili kriminalno združbo: našli način, kako zaobiti epidemijo, in živeli na veliki nogi

L.K.
8. 7. 2020, 12.17
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 12.25
Deli članek:

Njihove lovke so prekrivale tako Slovenijo kot tudi Avstrijo in Italijo.

PU Kranj
Konopljo so v večjih količinah tudi proizvajali.

PU Kranj
Preiskavo je usmerjajo kranjsko okrožno državno tožilstvo.

»Kriminalisti so prijeli kriminalno združbo, ki se je na mednarodnem nivoju ukvarjala s pridelavo in preprodajo večjih količin različnih vrst prepovedanih drog. V preiskavi so kriminalisti zaznali 115 kaznivih dejanj in zanje kazensko ovadili šest osumljencev. Štiri so konec prejšnjega tedna privedli k preiskovalni sodnici pristojnega sodišča, ki je za vse odredila pripor,« so sporočili s kranjske policijske uprave.

Šesterica je osumljena, da je najmanj od konca leta 2019 do julija 2020 preprodala in se dogovarjala za preprodajo več kot 50 kilogramov prepovedanih drog, med njimi večje količine konoplje ter heroina, kokaina, amfetaminov in ekstazija. Prepovedano drogo konopljo so v večjih količinah tudi proizvajali.

Nadstandardno

Za kaznivo dejanje Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, ki je storjeno v hudodelski združbi, se storilec kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let. 

Kriminalisti so na območju Gorenjske in Ljubljane zasegli približno 30 kilogramov konoplje, gojene v dveh prikritih prostorih. Ta droga je že bila pripravljena za nadaljnjo preprodajo pri nas, v Avstriji in Italiji, do kamor so segli stiki kriminalne združbe. Ta konoplja bi jim v Sloveniji prinesla vsaj 100.000 evrov, v tujini pa še za polovico več. »V zaključni akciji na desetih lokacijah so slovenski kriminalisti prejšnji teden zasegli tudi preko 500 sadik prepovedane droge konoplje ter pripomočke za proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.«

Zdaj razbita kriminalna združba je bila dobro organizirana: imela je vodjo, pomočnike in dobavitelje. »V preiskavi so bili prijeti vsi pomembni slovenski člani te združbe, ki bi si kaznivimi dejanji lahko skupno pridobili več sto tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Eden od osumljencev je imel bivališče v Sloveniji, delal pa je v Republiki Avstriji, zato je kriminalna združba lahko intenzivno delovala tudi med epidemijo covida-19. Osumljenci so denar, ki so ga pridobili od prodaje drog porabljali za nadstandardni način življenja. Dva osumljenca sta bila zaradi drog tudi že predhodno obravnavana.«

PU Kranj
Kriminalisti so v preiskavi odkrili dva prikrita prostora za gojenje konoplje na območju Gorenjske in Ljubljane.

Istočasno se je preiskava zaključila tudi v sosednji Avstriji, kjer so zaradi istovrstnih kaznivih dejanj obravnavali 13 osumljencev. Zasegli so 8,5 kilograma amfetaminov ter konopljo, kokain, steroide, orožje in 30.000 evrov gotovine.