Večina spoštuje

Izvaja se poostren nadzor nad izvajanjem karantene: odkrili že prve kršitelje

G.G.
6. 7. 2020, 11.15
Posodobljeno: 6. 7. 2020, 13.31
Deli članek:

O najnovejših tegobah, ki jih prinaša zlobni koronavirus, nas obvešča vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin.

Profimedia
Karantenske odločbe pristojni izdajajo tudi na mejnem prehodu Gruškovje (fotografija je arhivska).

»Poletje je v polnem zagonu, epidemiološko stanje pa se poslabšuje,« je iz nove dvorane, kamor zaradi poslabšanja razmer snemalci in drugo tehnično osebje nima vstopa, spregovoril Jelko Kacin. Da se je število okužb v nekaterih državah na Balkanu povečalo, že vemo. Kacin sumi, da so se okužbe razpasle tudi zaradi volitev.

Je pa Kacin pohvalil vladni ukrep vročanja karantenskih odločb na mejnih prehodih. Minuli konec tedna so jih na meji s Hrvaško, Madžarsko in na brniškem letališču vročili približno 1200. Zdaj pa vlada pričakuje, tako Kacin, da bodo sledil poostren in učinkovit nadzor nad izvajanjem karantene.

Med vikendom so sicer na območju Maribora obiskali 27 oseb s karantenskimi odločbami in ugotovili štiri kršitive karantene. Dveh oseb ni bilo na navedenem naslovu, za dve osebi pa so ugotovili, da sta zelo verjetno podali napačne podatke tako o sebi kot o kraju preživljanja karantene. V Ljubljani so inšpektorji vseh 34 oseb našli na navedenem naslovu.

Ni povedala, da je mož okužen

Odhajajoči notranji minister Aleš Hojs je Kacina seznanil s primerom neodgovornih oseb. 37-letna ženska je 3. julija poklicala na intervnetno številko in povedala, da se počuti zelo slabo. Ni pa povedala, da je bil njen mož že 20. junija pozitiven na testu za koronavirus. To je storila šele po petih urah, zato so jo na UKC Ljubljana naznanili policistom, ki zoper njo vodijo preiskavo suma kaznivega dejanja prenašanja nalezljivih bolezni. Medtem se je izkazalo, da je njen mož v času okuženosti hodil v službo. Če bosta spoznana za kriva, jima grozi denarna kazen. V najslabšem primere, če se obtoženemu dokaže, da je bolezen prenašal iz malomarnosti in kdo zaradi tega umre, lahko sodišče izreče kazen do osmih let zapora.

Z Zdravstvenim inšpektoratom po novem sodeluje policija

"Inšpektorji Zdravstvenega inšpektorata so skupaj z asistenco policije nadzirali izvajanje karanten," so sporočili z Ministrstva za notranje zadeve. Policija pri tem nima pristojnosti zdravstvenih inšpektorjev, je pa tem v pomoč pri izvajanju nadzora in v varstvo, ob morebitnem nasilnem vedenju do inšpektorjev, je še dejal Kacin.