Majda in Katja Temnik sta dami, ki sta v zakonitostih te metodologije našli svoj zakaj in na tej podlagi oblikovali zeliščni vrt Majnika, v katerem pridelujeta zelišča, ki s kakovostjo dosegajo vsako leto zavidljivejše rezultate. Katja je bila dolga leta uspešna košarkarica. Ko je sklenila, da konča športno kariero, se je vrnila domov k mami in počasi je zrasla ideja, da skupaj z bratom zasnujejo zeliščni vrt, v katerem bodo po biodinamičnih načelih pridelovali zelišča za prodajo. Že takrat je bil njihov glavni namen, da s temi zelišči ljudem ponudijo nekaj, kar bo obogatilo njihovo prehrano. Iz lastnih izkušenj so trdno prepričani, da rastline, ki jih vzgajajo po biodinamičnih načelih, nimajo samo veliko boljšega in bolj aromatičnega okusa ter večje vsebnosti koristnih snovi, ampak take rastline, zato ker izkoriščajo vse potenciale vplivov zemlje, sonca in drugih nebesnih teles, človeka hranijo z najvišjo energijo, ki nam poleg same fizične moči omogoča boljše počutje, kreativne misli in višje zavedanje.

Rastline vsak dan močnejše in odpornejše

Letos teče že deseto leto obstoja zeliščnega vrta, Majda in Katja sta pojasnili, da sta lahko vsako leto sproti opazovali, kako so rastline na vrtu postajale močnejše, okrepljene in »popolne«. Zemljo za vrt sta namreč najeli od kmeta, ki je prej prideloval hrano po konvencionalnih metodah. Z biodinamičnimi preparati sta kakovost zemlje počasi izboljševali, po nekaj letih, ko si je vrt končno opomogel, se je začela prava »poezija« biodinamike. Katja je povedala, da lahko na lastne oči opazuje, kako se je nad celotnim območjem njihove posesti naredil nekakšen energijski ščit, ki jih varuje pred vremenskimi in drugimi okoljskimi nevšečnostmi. Tako jih na primer še nikoli ni obiskala toča, nalivi so navadno pri njih veliko milejši kot v okolici in ne povzročijo škode. Močno so se okrepile tudi rastline.

Prodajata tudi v trgovskih centrih

In kakšna je skrivnost te »čarovnije«? S srčno iskrenostjo sta dami razložili, da je bistvo biodinamike to, da človek kot najvišje razvito bitje na tem planetu prevzame v svoje roke krmilo, s katerim rastlinam pomaga, da dosežejo svoj polni potencial. Čeprav je za številne takšno razmišljanje verjetno precej abstraktno, pa Katja in Majda s svojimi uspehi dokazujeta, da za samo ideologijo stoji trdna resnica. Zeliščni čaji in zeliščna sol, ki jo pridelujeta, so postali tako cenjeni in prepoznani, da je Katja lani prejela celo prestižni naziv inovativne kmetice leta 2019, v prodajo pa so jih sprejeli tudi največji trgovski centri. V zadnjih letih sta se poleg pridelave zelišč lotili tudi pridelave zelenjave, gojita pa še večji nasad lešnikov in pozimi kalčke. Njuna želja ni, da bi s pridelavo hrane obogateli, ampak želita čim večjemu krogu ljudi ponuditi kakovostno hrano, s katero bi lahko potencialno tudi našo družbo dvignili na višji nivo. Njune cene so namenoma dostopne vsem, saj verjameta, da ravno najranljivejše skupine potrebujejo največ visokokakovostne hrane.