Ožigosan Drago Kos

Strokovnjak, v katerem vidijo operativca globoke države

L.T.
5. 7. 2020, 19.30
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 19.37
Deli članek:

Kaj je storil Drago Kos, da je njegovo ime v svoji odstopni izjavi omenjal minister Aleš Hojs in ga označil za enega od krivcev, da je propadel njegov projekt »depolitizacije« policije, ki bi ji sledila repolitizacija s kadri pravega političnega prepričanja?

STA
Kos med pričanjem glede afere Patria. Z premierjem Janšo Kosa povezuje praktično vsaka afera v katero je bil vpleten prvi. Je tako tudi pri maskah?

Drago Kos velja za enega od tistih policistov, ki so med osamosvojitvijo države znali zavihati rokave, in za to je leta 2004 tudi prejel častni znak svobode Republike Slovenije. Kasneje je bil kriminalist in prvi vodja Komisije za preprečevanje korupcije.

Njegova kariera je na nek način vzporedna karieri predsednika vlade Janeza Janše, s katero se na nekaj ključnih točkah preplete, a sta vselej na nasprotnih bregovih. Kot kriminalist je Kos preiskoval afero Depala vas, ki je kar nekako odplavala iz slovenske zgodovine, čeprav je svojčas odnesla ministra za obrambo. Tega so povrhu obtoževali, da je pripravljal državni udar. Ta minister je bil Janez Janša.

STA
Kos ni imel lepih besed za Janševe kadrovske izbire.

Tako se začne plesti kompleksen odnos, v katerem Janševe strukture v Kosu vidijo operativca globoke države, ki da jo sestavljajo omrežja Službe državne varnosti, ki je družbene pozicije ohranila v sodstvu, varnostnem aparatu in gospodarstvu. Iz te strukture se po mnenju Janše lansirajo vse afere, ki bremenijo njega in njegovo stranko. Prva je bila Depala vas, naslednja afera Patria, zdaj pa naj bi globoka država konstruirala afero Zaščitne maske, v kateri je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek kupovanje mask za mastne provizije videl kot dobro opravljen posel.

STA
Želel je postati duhovnik, a ga je pot zanesla med varuhe zakona.

Orkestriral naj bi že tretjo afero

Kos naj bi to, že tretjo afero po vrsti orkestriral prek dela policije in še prek svoje žene Tjaše Slokar Kos, odgovorne urednice informativnega programa Pop TV. Janševa televizija Nova24 tako sklepa, da so bili na komercialni televiziji vnaprej obveščeni o hišnih preiskavah na naslovu Počivalška. Pri tem niso naslovili nejasnosti, da so o hišnih preiskavah prvi poročali na portalu Necenzurirano.si, ki s Pop TV ni povezan. Prav tako ni zadostovalo pojasnilo Slokar Kosove, da med hišnimi preiskavami njihove televizijske kamere niso bile prisotne.

STA
Kosova soproga Tjaša Slokar Kos je odgovorna urednica informativnega program Pop TV.

Kos se je med običajnimi osumljenci znašel predvsem zaradi svoje kolumne za tednik Mladina. »Policisti, kriminalisti in obveščevalci si zapomnijo« je bil naslov zapisa s konca aprila, v katerem je Kos kritiziral Janševo kadrovsko politiko v varnostnem aparatu. »Redko se zgodi, da bi nove vlade na prvi seji odrezale predstojnike tako rekoč celotnega varnostno-obveščevalnega aparata države. Sploh če ti pred tem niso napravili res kakšne velike napake. Trije zamenjani je niso,« je zapisal glede menjav na vrhu policije, vojske in obveščevalno-varnostne službe.

Janševo kadrovanje »v posmeh« osamosvojiteljem

»To je v posmeh vsem, ki so v času pred osamosvojitvijo, med njo in po njej delali in delajo bodisi v javni varnosti bodisi v državni. Ti ljudje so za obstoj in varnost te države naredili in dali veliko, nekateri tudi vse – za to, da bo zdaj kot najpomembnejši človek v Sloveniji na tem področju nastopal mladič, ki sploh ne ve, kaj je življenje zunaj politike, kaj šele, kaj je delo na varnostno-obveščevalnem področju,« je Kos zapisal o tem, kako na imenovanje Žana Mahniča na položaj svetovalca predsednika vlade za nacionalno varnost gledajo uslužbenci varnostnih aparatov. »To službo je dobil, da bo vodil posebne projekte predsednika vlade, o varnostnih in obveščevalnih vprašanjih bo odločal Janša sam, čisto mimogrede pa bo morda tako vzgojil še naslednika,« je bil Kos brez dlake na jeziku.

STA
Marta Kos v družbi Milana Kučana in Katarine Kresal, ko je še bila sekretarka Foruma 21.

Kos prihaja iz katoliške družine. Sprva je tako želel postati duhovnik, a se je na koncu odločil za poklic pravnika. Zaneslo ga je v policijske vrste, v prostem času pa je vse do leta 2009 sodil nogometne tekme. Odsodil jih je več kot 500, na domači in mednarodni zelenici, pred tem je kot vratar igral za Korotan in Slovenj Gradec. Bil je prvi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, podkupovanje pa je preganjal tudi v mednarodnih vodah kot vodja delovne skupine za preprečevanje podkupovanja v mednarodnih poslovnih transakcijah pri Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in nadzor (OECD).

Kritiziral je izbiro Antona Travnerja za prvega moža policije, saj je obremenjen z neupravičenim zaračunavanjem previsokih plač in dodatkov iz časa, ko je delal pri mednarodni organizaciji DCAF in ko je lažno predstavljal, da je delal Švici, čeprav je sedel v Ljubljani. »Če ne Janša, bi Anton Travner moral vedeti, da slovenski policisti in policistke le težko oprostijo, če je kdo od njih, sploh tisti na vrhu, ravnal nezakonito ali neetično, da bi mu v žep padel kakšen cekin več,« ocenjuje nekdanji kriminalist Kos. Travner je v začetku tega tedna že odstopil s svoje funkcije.

Toplih besed ni Kos imel niti glede obglavljanja kriminalistov, kjer je položaj moral zapustiti ugledni Boštjan Lindav, ki so ga zamenjali z Vojkom Urbasom, ki je moral zaradi disciplinskih postopkov zapustiti kriminalistične vrste, tako Kos.

Stroka proti politiki ali naši proti vašim?

Kos je v svoji kolumni odgovoril tudi na vprašanje, ali Janši nasproti stoji globoka država ali poskuša to nemara sam ustvariti. »Jasno je, da je bilo glavno merilo za imenovanje večine novincev njihova že izpričana ali pričakovana zvestoba SDS.« Kos ocenjuje, da Janša deli ljudi v dve kategoriji: na »naše« ter na sovražnike – »vaše«, pri katerih pa nima posluha za to, ali morda pripadajo stroki, in ne neki kategoriji globoke države.

»Zaradi tega se nam čez nekaj let lahko zgodi, da bomo v državi imeli novo varianto zloglasne Udbe, vohljajočo za vsemi 'nenašimi',« je bil jasen Kos, ki je nakazal, da je Janša pozabil »na nekaj zelo pomembnega: v teh strukturah delajo profesionalci, ki jim je sicer res vseeno, kdo je na oblasti, a le, če ta dela zakonito, strokovno in v dobro države. Vsakršno drugačno ravnanje bodo ti ljudje zlahka prepoznali in registrirali, tudi v dokazne namene, za morebitne postopke, ko bo za to napočil čas.«

Je pod ognjem tudi njegova sestra?

Pred topovi Janševih medijev se ni znašla le Kosova žena, špekulirajo namreč tudi o političnih ambicijah njegove sestre Marte Kos. Gre za nekdanjo novinarko, ki je bila tudi sekretarka Foruma 21, omrežja rdečih direktorjev nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Kosova se je leta 2011 iz dopisnice javne televizije prelevila v tiskovno predstavnico vlade. Ko se je vlada zamenjala, je na RTV niso želeli več, ponudili so ji sicer delo v oddelku za izterjave naročnin, a ga Kosova ni sprejela.

STA
Kosovi sestri Marti Kos pripisujejo politične ambicije, kar sama zanika.

Po krajšem preizkušanju v poslovnih vodah Kosova službo najde v diplomatskem zboru. Najprej kot neprofesionalna veleposlanica v Berlinu, nato še v švicarskem Bernu. S slednje funkcije je ta teden odstopila, po lastnih pojasnilih zaradi nestrinjanja z zunanjo politiko ministra za zunanje zadeve Aleša Logarja. Janševi mediji poročajo, da je to znak njenih ambicij postati naslednja mandatarka, kar Kosova zanika, a potrdi, da je njen odstop povezan tudi z izrednim nadzorom njenega vodenja veleposlaništva v Berlinu. Na ministrstvu za zunanje zadeve so za medije potrdili, da so ta nadzor uvedli konec maja, zaradi očitkov zaposlenih o neprimernem vodenju.