Po petkovih 30 pozitivnih primerih okužbe z novim koronavirusom je ta številka v soboto upadla na 21, pri čemer je bilo opravljenih 716 testiranj, kar je v primerjavi s petkom, ko so testirali 1456 oseb, znatno manj.

V bolnišnicah je sicer še vedno hospitaliziranih šest oseb, od teh nobena ni potrebovala intenzivne nege. Eno osebo si iz bolnišnice odpustili, znova pa ni bilo tudi nobene smrtne žrtve. V Sloveniji so doslej skupno opravili 106.368 testiranj in potdrili 1700 primerov okužbe.

V zvezi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju danes opozoril, da se virus širi znotraj države. "Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki," je zapisal predsednik vlade.

Precejšnjo skrb sicer vzbuja vest, da je virusu uspelo vdreti v Center starejših Pristan v Vipavi, kjer so potrdili devet primerov okužbe, od tega pet pri zaposlenih in štiri pri varovancih. Po poročanju STA so v soboto sicer največ okužb zabeležili v Vipavi (4) in Slovenski Bistrici (3). Sledita jima Ljubljana in Sevnica, vsaka s po dvema novima primeroma okužbe. Po en primer okužbe so zaznali še v občinah Maribor, Kamnik, Postojna, Dravograd, Nova Gorica, Dobrova - Polhov Gradec, Sežana, Ajdovščina, Logatec in Rače - Fram.

Med novimi primeri okužb, potrjenimi v soboto, je največ, šest oseb v starostni skupini od 25 do 34 let, štirje okuženi so stari med 15 in 24 let, po trije pa so v starostnih skupinah od 35 do 44 let ter od 45 do 54 let. Starejših od 55 let je pet okuženih, od tega so trije starejši od 75 let, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih objavlja spletni portal sledilnik.org, še poroča STA.