Ustavili raziskave

Novemu koronavirusu "uspel" rekorden dan, zabeležili največ okuženih doslej

S.R./STA
5. 7. 2020, 09.03
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 11.49
Deli članek:

Po svetu so včeraj potrdili 212.326 novih primerov okužbe z nadležnim virusom, in sicer največ v ZDA, Braziliji in Indiji.

Profimedia
Pred to soboto so največji dnevni porast okužb zabeležili 28. junija.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da so v svetu v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom od razglasitve pandemije. Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo več kot pol milijona ljudi, in sicer 523.000, potrjenih primerov covida-19 v svetu pa je skoraj 11 milijonov, je sporočila WHO.

Od tega so skoraj polovico novih primerov okužb potrdili v ZDA in Braziliji, kjer so zabeležili 53.213 oziroma 48.105 okužb.
Pred tem je WHO zabeležila največji dnevni porast okužb 28. junija, ko so jih potrdili pri 189.077 osebah. 

WHO je tudi sporočila, da ustavlja raziskave, s katerimi so hospitalizirane paciente s covidom-19 zdravili z antimalarikom hidroksiklorokinom v kombinaciji z zdravilom, s katerimi zdravijo obolele z virusom hiv, lopinavirom/ritonavirom, potem ko je bilo potrjeno, da nista uspela znižati smrtnosti pri pacientih. 

Vmesne raziskave kažejo, da hidroksiklorokin in lopinavir/ritonavir prispevata malo ali nič k zmanjšanju smrtnosti hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v primerjavi s standardno oskrbo, je v izjavi zapisala WHO.

Dramatične razmere v Mehiki

Število na novo okuženih se je v Mehiki soboto na dnevni ravni povečalo za 6.914, kar je rekorden dnevni porast. V Mehiki so doslej potrdili 252.165 primerov okužbe.

"Do danes je umrlo 30.366 ljudi, ki so bili pozitivni na covid-19," je potrdil direktor oddelka za epidemiologijo na mehiškem zdravstvenem ministrstvu Jose Luis Alomia. Država s 127 milijoni prebivalcev je že preteklo sredo po številu umrlih zaradi covida-19 prehitela Španijo, zdaj pa tudi Francijo, s tem pa je ta država postala peta najbolj prizadeta v pandemiji po številu smrti.

Konec maja so zdravstvene oblasti v Mehiki napovedale, da bi se lahko, če ne bodo sprejeti ukrepi za zajezitev širjenja virusa, število smrtnih žrtev v državi povzpelo na približno 30.000. Najhuje prizadeta je prestolnica, vendar so tamkajšnje oblasti kljub temu v začetku julija začele rahljati ukrepe in odpirati gospodarstvo. 

Najbolj prizadeta države na svetu v pandemiji so ZDA, sledijo ji Brazilija, Velika Britanija, Italija in Mehika.