Bistveno več moških

Čakš Jager: Za razliko od prvega vala tokrat zbolevajo predvsem mlajši

S.R.
3. 7. 2020, 13.09
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 13.33
Deli članek:

V primerjavi s prvim valom v Sloveniji, ko so zbolevali večinoma starejši, v teh dneh večino okužb z novim koronavirusom potrdijo v mlajši starostni skupini.

Twitter/Vlada RS
Dnevno število potrjenih primerov do 2. julija.

Nekoliko več pojasnil o dogajanju v Sloveniji je na današnji novinarski konferenci pojasnila namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni Nacionalni inštitut za javno zdravje Nuška Čakš Jager. Poudarila je, da se trend glede števila okužb, kateremu smo priča v zadnjem času, nadaljuje v svetu, v Evropi in tudi pri nas.

Kot smo že poročali, smo v Sloveniji do 2. julija potrdili 1649 primerov okužbe, včeraj 16, trenutno pa beležimo 136 aktivnih primerov. Še vedno smo sicer v »nihanju,« a se po navedbah Čaks Jagrove krivulja dnevnega števila potrjenih primerov dviguje. Poudarila pa je, da v zadnjih 14 dneh zboleva bistveno več mladih oseb, največ v starostni skupini od 25 in 34 let. Slika je tako nekoliko drugačna od tiste v prvem valu, ko je zbolevalo več starostnikov. Izpostavila je še eno razliko, v teh dneh je namreč bistveno več okužb med moškimi.

Slovenski epidemiologi se trenutno soočajo z več kot enajstimi skupki, tako imenovanimi »clustri,« iz katerih prihaja večina pozitivnih oseb. Čakš Jagrova je sicer dodala, da opažajo tudi nekaj manjših družinskih skupkov ter skupke v trgovini, v večjem trgovskem podjetju in v lokalih. Sicer pa smo imeli v juniju 59 primerov »uvoženih,« 22 jih je bilo povezanih z lokalnim virom okužbe, pri osmih pa je izvor še neznan. Večina »uvoženih« primerov prihaja iz Bosne in Hercegovine in Srbije, sledijo Kosovo in Hrvaška.