"Na kaj smo lahko ponosni?"

FOTO in VIDEO: Raper Zlatko Čordić nad Pahorja, posredovali policisti

R.T.
25. 6. 2020, 09.22
Posodobljeno: 25. 6. 2020, 10.37
Deli članek:

Opremljen z megafonom pred spletnim občinstvom ni bil preslišan.

Primož Lavre

Slovenski raper Zlatko Čordić je bil med udeleženci včerajšnje proslave ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani. Opremljen z megafonom je dogajanje prenašal na facebooku; pred glavnim dejanjem je tako pojasnil, da bo na ta način izrazil željo po boljši državi in da ne gre za protest, uperjen proti kakšni osebi.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je pozval k zamenjavi službe varovanja, "ker je nesposobna". Poleg tega pa je po njegovem mnenju treba "zamenjati in zmetati iz policije vse subverzivne elemente in odstraniti take potencialne teroriste iz države, ko odsedijo dolgoletno zaporno kazen", poroča STA.

Preden je prišel do besede – čakal je do konca nastopa – je svoj skorajšnji podvig označil za umetniško uprizarjanje, nato pa, ko je aplavz potihnil, zakorakal v smeri odra in z megafonom predsednika Slovenije Boruta Pahora pobaral, "na kaj smo lahko ponosni, če nam ne dovolijo omenjati narave, kulture, športa, samostojnih podjetnikov". Seveda so pristojne službe nemudoma ukrepale.

Iz posnetka je mogoče razbrati tudi, da po tistem, ko so ju skupaj z njegovim prijateljem policisti pretipali, trga ni hotel zapustiti v spremstvu »robocopa«, ampak bi to raje storil v družbi katerega drugega policista. "Borut, miška mala, lahko noč. Čas bi že bil, da se oglasiš, če si predsednik vseh državljanov, ali si samo predsednik, ki čuva svoj stolček," je še sporočil Pahorju.

Čordića so policisti pozneje še enkrat ustavili in ga legitimirali. Na vprašanje, kdaj je bil rojen, je odvrnil, da na pravoslavni srbski božič. Policist mu je na to dejal, da ne ve, kdaj je to, ker ni veren. Zlatko pa: "A gospodu Janši ste pa verni?" 

Pogovor s policisti ni bil kratkega diha. Kako je prišel na varovano območje na Kongresnem trgu? "Šel sem po poti spominov in tovarištva, kjer so kaplje krvi mojih prednikov. Kjer je moja domovina, se želim svobodno sprehajati," je pojasnil. Policisti so mu nato dovolili iti svojo pot.