Shod

FOTO: Policisti stopili med dve skupini, "dišalo" je po fizičnem nasilju

J.P.
25. 6. 2020, 08.45
Posodobljeno: 25. 6. 2020, 12.03
Deli članek:

Včerajšnji večer v prestolnici je minil v znamenju dveh proslav ob dnevu državnosti: uradne in alternativne.

Bobo
Alternativne proslave so se udeležili tudi slovenski Rumeni jopiči, ki so svarili pred anarhisti.

Na policistih je bilo, da na Kongresnem in Prešernovem trgu vzdržujejo javni red in mir ter zagotavljajo varnost udeležencev. Kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, je bilo gibanje na delu Trga republike, Kongresnem trgu in ulicah neposredno ob njem omejeno z varovalnimi ograjami, ker so dobili »informacije v zvezi s protesti«.

Protestniki obeh napovedanih shodov so se začeli na Prešernovem trgu in okolici zbirati pred 19. uro. Bilo jih je okoli 3000. Med njimi so bili pripadniki različnih skupin, tudi zamaskirani posamezniki; policisti so obe skupini fizično ločiki, saj so bili obveščeni, da bi lahko prišlo do fizičnega obračunavanja.

Bobo
Alternativna proslava ob dnevu državnosti.

Nekaj pred 20. uro so se odpravili v smeri proti Slovenski cesti ter med ulicami v središču mesta odšli na Erjavčevo ulico, od tam pa do Trga francoske revolucije, kjer so se razšli.

Bobo
Alternativna proslava ob dnevu državnosti.

Oba protesta sta potekala mirno, so pa policisti za zagotavljanje varnosti sproti zaprli več ulic. Pri varovanju shoda so opravili 17 postopkov ugotavljanja identitete ter ugotovili dve kršitvi Zakona o varstvu javnega reda in miru. Zbiranje obvestil se sicer še nadaljuje.