Milijonsko oškodovanje

Državna blagajna v zadnjih dneh epidemije krvavela, proračun opeharjen za slabih 9 milijonov evrov

R.T.
15. 6. 2020, 08.32
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 08.44
Deli članek:

V senci zadnjih dni epidemije je vlada izpeljala oziroma dokončala posel z neustreznimi zaščitnimi maskami, zaradi katerega je proračun »lažji« za skoraj devet milijonov evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ekipa ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je z najnovejšim nakupom dvajsetih milijonov neustreznih mask, s katerim je tik pred koncem epidemije reševala nasedle posle izbranega dobavitelja, oškodovala državni proračun za skoraj devet milijonov evrov, poročajo na portalu Necenzurirano.si, kjer so trditve podkrepili s serijo pogodb, ponudb, fotografij in drugih dokumentov. Dodajajo, da bi državni zavod za blagovne rezerve maske, za katere je konec maja v zadnjih izdihljajih epidemije izkašljal 11 milijonov evrov, danes na trgu dobil že za dobra dva milijona evrov, devet milijonov ceneje. 

Gre za maske, ki so zaradi pomanjkanja ustreznih certifikatov oziroma zavajajočih označb na škatlah, v katerih so bile zapakirane, obtičale na carini, država pa je izbranega dobavitelja, podjetje z dobrimi zvezami v politiki, rešila iz finančne zagate. Jasnih in razumljivih razlogov, zakaj je država te maske po tako visokih cenah prevzela, ni. Ravno nasprotno, pogodbo bi lahko kadarkoli prekinila, saj podjetje ni izpolnilo svojih obveznosti, še poročajo na portalu. 

Za katero podjetje gre? Kdo je neustrezne maske, ki po vseh standardih ne spadajo med varovalno opremo, izdelal in kdo uvozil? Kakšna je trenutna ponudba na trgu? Celoten članek, vključno s pogodbami in drugo dokumentacijo, je na voljo v današnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24 in na portalu Necenzurirano.si.