Katapult

Za nova delovna mesta v Zasavju

Katja Božič / Revija Zarja Jana
15. 6. 2020, 06.50
Deli članek:

Trbovlje, staro zasavsko industrijsko mesto, je v zadnjih desetletjih doživelo veliko porazov. Po zaprtju rudnika rjavega premoga se je zdelo, da nekdaj cvetoča podjetja, znana po vsej državi, propadajo drugo za drugim.

Andrej Križ
Petra Škarja, Založba 5Ka, Urška Poznič Goršek, direktorica in Neja Šoberl, računovodkinja

Za njimi so ostale zapuščene stavbe. Mladi so začeli vse bolj zapuščati propadajočo barko in svojo kariero graditi drugje. Zato je pred več kot desetimi leti mnoge presenetila novica, da se je eden največjih podvigov slovenskega tehnološkega znanja posrečil prav v Trbovljah. Nasa je namreč podjetje Dewesoft izbrala za posodobitev svoje programske opreme. Kljub globalnemu uspehu sta srce podjetja in proizvodnja ostala v Trbovljah. Ker je Jure Knez, predsednik in soustanovitelj podjetja, želel tudi drugim kreativnim ljudem svoje doline z morda na videz neuresničljivimi idejami pomagati do uspeha, je pod okriljem Dewesofta pred štirimi leti nastal Katapult, podjetniški pospeševalnik, kjer mladi podjetniki lahko uresničujejo svoje sanje.

Glavno poslanstvo Katapulta je ustvarjanje novih delovnih mest v regiji – podjetnikom pomagajo pri zahtevni poti od prototipa do končnega izdelka in vstopa na trg. »Naše domače mesto nam je dalo veliko, zdaj je čas, da mu nekaj vrnemo. A na način, da nekoga naučimo loviti ribe, ne pa da jih mi lovimo zanj,« je v pogovoru s Petro Škarjo, podjetnico in avtorico knjižnih uspešnic, lani dejal Knez. Medtem ko je Dewesoft nastal v prostorih starega Peka, so za Katapult odkupili 2000 m2 veliko prazno tovarniško poslopje nekdanje Iskre. Pred vrati nas je pričakala prav Petra Škarja, ki nam je povedala za izjemne uspehe in ustvarjalno okolje Katapulta. Od lani je namreč tudi njena založba 5KA del podjetja Katapult d.o.o. »To je pravo malo mestece, kjer dobiš celostno podporo,« je razložila, ko smo si natikali zaščitne maske. Potem smo se odpravili do direktorice Urše Poznič Goršek, pravnice z več kot osemnajstletnimi delovnimi izkušnjami. Prevzela nas je s svojim navdušenjem, ko nas je vodila po tem majhnem mestu. Čeprav je to naredila že ničkolikokrat, je priznala, da jo vsi podjetniki Katapulta tako navdihujejo, da se nikoli ne naveliča pripovedovati o njih.

Andrej Križ
Inženirka Alenka Knez, soustanovitlejica SOS šole

Začelo se je s Chipolom

Vse se je začelo s podjetjem Chipolo – znani so po obeskih, ki ljudem pomagajo najti izgubljene predmete, recimo ključe. »Chipolo je na Kickstarterju uspel zbrati 300.000 evrov. To je pomenilo, da so morali v nekaj mesecih izdelati več kot 15.000 obeskov. Znašli so se v zagati, ker še niso dokončali razvoja in niso imeli kje postaviti svoje proizvodnje. Mi smo imeli nekaj prostora, hitro smo preoblikovali nekaj sob in tam so lahko začeli delati,« je razložil Knez. Ko so se pri Chipolu ukvarjali z razvojem izdelka, jim je Dewesoft pomagal z nasveti, tehnologijo in testiranjem. Medtem ko so prvi zaradi tega postali eno najprepoznavnejših zagonskih podjetij v državi, ki na leto ustvari štiri milijone prihodkov, so drugi ugotovili, da lahko s svojim znanjem, infrastrukturo in prodajno mrežo pomagajo tistim, ki to potrebujejo. »Jure, srce Katapulta, je takrat dejal, da če je tako malo potrebno, da podjetje prodre na tuje trge, je treba dati priložnost tudi drugim. Tako je nastal Katapult,« je Urša povzela zgodbo o nastanku pospeševalnika.

Četrtošolci bodo imeli težave

Najprej smo se ustavili pred vrati SOS šole, spletnega portala za podporo otrokom za lažje razumevanje matematike v prvi triadi. Njena soustanoviteljica je inženirka Alenka Knez, ki je avtorica večine učnih vsebin na portalu. Svoje bogate izkušnje s poklicne poti v srednjem šolstvu je v zadnjih desetih letih uporabila pri pomoči šoloobveznim otrokom. Podrobno je preučila in analizirala vse učne standarde, nacionalna preverjanja znanja, Belo knjigo ter vse druge pomembne dokumente za pouk matematike v prvem triletju. Rezultat tega dela je portal sos-sola.si. Ko smo z njo spregovorili nekaj besed, je med drugim izrazila skrb za četrtošolce, ki bodo po njenem zaradi učenja na daljavo imeli največ težav z matematiko. »Glede na to, da so šli učenci prve triade v šolo, ostajajo četrtošolci, ki so še vedno razmeroma majhni, doma, prepuščeni različnim oblikam varstva. Od nekdaj velja, da je četrti razred izjemno težak, sploh prej je pomenil prehod od enega ali dveh učiteljev na množico učiteljev posameznih predmetov v petem razredu, kar terja že v osnovi veliko prilagajanja. Matematika pa je drugi najobsežnejši predmet poleg slovenščine. Nepredelana snov ustvarja luknje, ki se večajo, in nadaljevanje snovi je vedno težje. O tem sem veliko premišljevala. Poleg tega, da je snov težka, je današnji četrtošolec tudi leto dni mlajši, kot so bili nekdaj. Zato bomo v SOS šoli v Katapultu skušali avgusta pomagati četrtošolcem s tridnevnimi delavnicami, kjer bomo utrdili snov, nujno potrebno za nadaljevanje razumevanja matematike v petem razredu,« je povedala srčna mama, babica, učiteljica strokovnih predmetov v pokoju, avtorica delovnih zvezkov, državna nagrajenka za življenjsko delo v srednjem šolstvu, ki zadnje čase tudi vse bolj razmišlja o pripomočkih in učilih, ki bodo otrokom še bolj približali razumevanje matematike. Nekaj jih bo na voljo že prav kmalu.

Kužki, dojenčki, vesolje

Ko smo potrkali na naslednja vrata, smo se znašli v prostorih Pawsma – zagonskega podjetja, ki razvija aplikacijo, ki bo pomagala lastnikom hišnih ljubljenčkov uravnavati njihovo težo – vse več kosmatincev je namreč pretežkih. »Vzporedno z aplikacijo pa razvijajo tudi posebno posodo za hrano. Ta bo merila količino hrane, ki jo pes potrebuje na dan,« je razložila Urša. Naprave Zoyo Baby naslednjega podjetja Zoyo d.o.o. pa bodo gotovo veseli vsi novopečeni starši. Prvi meseci po rojstvu so za starše, predvsem prvorojenca, lahko najtežji in najzahtevnejši, saj jih spremlja veliko vprašanj in skrbi – ali otrok pravilno diha, leži na trebuščku, ima suho pleničko, ali joče in zakaj. Pet prijateljev je tako razvilo napravico za manj starševskih skrbi, kot so jo poimenovali, ki spremlja vse vitalne funkcije dojenčka. »Sredstva za zagon podjetja so začeli zbirati na Kickstarterju, potem pa se je našel investitor, ki se mu je zdel izdelek tako zanimiv, da je želel investirati vanj,« je zadovoljno povedala.

Andrej Križ
Maša in Žan iz mreže MC RUK z robotkom Tonijem

Vmes smo izvedeli še za vesoljske navdušence dodiplomskega in podiplomskega študija strojništva, ki se skrivajo za imenom Spacelink in izdelujejo motorje za rakete, želijo pa si izdelovati rakete, ki bi v vesolje ponesle mikro- in nanosatelite. Našega fotografa je navdušil Hillstrike, poseben trosmučnik za karving smučarski stil. Gre za neke vrste trikolesno kolo, ki ima namesto koles tri smuči. »Super ideja, super izdelek, ki pa v Sloveniji nima dovoljenja za uporabo, ker pravijo, da je prenevaren. Dovoljenje smo skoraj že dobili, pa se je zamenjala vlada in smo spet na začetku, medtem ko je v Avstriji zelo priljubljen.« Videli smo plakat, na katerem trosmučnik oglašuje ena od slovenskih miss. »Dewesoft je poslovni partner projekta Miss Slovenije, zato v naših prostorih velikokrat vidimo lepe punce, ki oglašujejo naše izdelke. Tudi na tem primeru lahko vidimo, kako se vse znotraj Katapulta lepo dopolnjuje in povezuje,« se je nasmehnila Urša. V njihovih prostorih sta tudi podjetje Aformx, ki razvija in izdeluje manjša letala ter letalske simulatorje z uporabo virtualne resničnosti, in Academy 4, ki poučuje oziroma inštruira letenje. Dovolili so mi preskusiti enega takih simulatorjev in izkušnja je bila precej vznemirljiva. Ko so mi nadeli 3D-očala in me z jadralnim padalom izstrelili v nebo nad Bovcem, je bila vožnja med gorami nepozabna. Nekaj časa mi je še uspevalo manevrirati padalo in dokaj ravno leteti nad bistro Sočo, potem pa sem nenadoma začela izgubljati višino in trd pristanek je bil neizogiben. Uf! Povsem jasno sem občutila dejstvo, da možgani ne ločijo med resničnostjo in fikcijo. Čeprav sem zavestno vedela, da se mi v resnici ne bo nič zgodilo, mi je srce vznemirjeno bilo še nekaj časa po tej izkušnji.

Ponujajo več

Zato smo se preselili v bolj pomirjujoče okolje, v prostore za sproščanje, tam smo našli mizo za bilijard, pa tudi igralne konzole in televizijo. Marsikdo po zelo osredotočenem delu in napetem razmišljanju potrebuje sprostitev in pride k biljardni mizi. Ker pa nas v sproščenem stanju dostikrat presenetijo največje zamisli, je zraven velika tabla, kamor jih je moč zapisati, da ne utonejo v pozabo. Nasproti biljardne mize je Urša odprla vrata in nenadoma smo se znašli v moderno opremljeni spalnici. Ups! »Večinoma imajo celo vodne postelje se je nasmehnila. Podjetniki so pogosto tako predani svojemu delu, da kdaj ustvarjajo pozno v noč, zato so spalni prostori zelo dobrodošli. Poleg sob imajo kopalnice, kuhinjo, pralnico. »V Trbovljah nimamo prenočitvenih kapacitet. Če želimo privabiti najbolj iskano delovno silo, ji moramo ponuditi nekaj več!«

Kjer ideje oživijo

Kdo pravi, da Katapult privablja samo visokotehnološka podjetja? Dokaz o nasprotnem je kolekcija oblačil visoke mode Jelke Verk, lastnice licence Miss Slovenije za Miss sveta in solastnice blagovne znamke More Than Beauty. Ena zadnjih, ki se jim je pridružila, pa je Petra. Ob pomoči Katapulta je ustanovila podjetje 5KA založništvo. »Tako se mi je zdelo dosti bolje, kot da se na to pot podajam povsem sama,« je razložila. »Brez Katapulta zagotovo ne bi bilo Založbe 5KA. O tem sem prepričana. Od mene bi zahtevalo preveč časa, ki ga nisem bila pripravljena vložiti, preveč tveganja, ki ga nisem želela sprejemati, preveč znanja, ki ga nisem imela, in preveč področij, ki bi me spravljala v stres. S Katapultom mi je vse to odpadlo. Tako lahko opravljam le tisto, kar rada počnem – iščem, berem, izdajam, urejam in prekladam knjige. Ob tem pa spijem kar nekaj kavic z avtorji, ko si delimo besede navdušenja ob ljubezni nad pisano besedo. Dodatna vrednost pa je v tem, da sem v mini mestu kreativnežev. Vidiš, kaj vse je mogoče, predajaš svoje ideje in dobiš poglede še z druge plati, vsi pa podpiramo drug drugega. S pomočjo Katapulta lahko tako opravljam le tisto, v čemer sem najboljša in v čemer uživam. Kaj je v poslu sploh lahko boljšega kot to?« je poudarila. Prav nič težko se ji ni nekajkrat na teden iz Ljubljane odpeljati v Trbovlje, saj ve, da tam njene ideje preprosto oživijo!

Še veliko bi lahko povedali o vseh podjetjih in ljudeh, ki ustvarjajo Katapult. Med njimi je dr. Maša Jazbec, Trboveljčanka, ki je študirala robotiko in doktorirala v Tokiu, nato pa se vrnila v rodno Trbovlje – o njej smo nedavno pisali v naši reviji v članku Slikati z mislimi. Maša s sodelavci razvija tehnologijo, po kateri računalnik prebere naše misli in z njegovo pomočjo človek lahko riše, piše. Ta tehnologija gotovo pomeni pravo revolucijo tudi v rehabilitaciji. Predstavili so jo nevrokirurgu dr. Blažu Koritniku iz UKC, in ta je Mašo ter njeno ekipo povabil v njihov laboratorij, da bi zadevo preskusili na njegovih bolnikih. »Žal nas je epidemija za nekaj časa ustavila,« je povedala Maša. Zato pa ni zaustavila številnih idej. »Po naših izkušnjah ljudje v času krize začnejo še bolj kreativno razmišljati in imajo še večje ideje. Trenutno imamo toliko povpraševanja, da komaj zmoremo,« nam je zaupala Urša in pristavila, da je poslanstvo Katapulta prav to – dati ljudem zaupanje, da je mogoče in da se vse da!

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
naslovnica