Tajna operacija

Vlada tik pred koncem epidemije iz milijonske zagate rešila dobavitelje neustreznih mask

R.T.
12. 6. 2020, 08.48
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 08.52
Deli članek:

Država je z več deset milijonov evrov vredno operacijo tik pred koncem epidemije rešila izbrane dobavitelje zaščitne opreme, razkrivajo na portalu Necenzurirano.si.

Bobo
Janševa vlada je to, da so nabavo teh mask ustavili carinski postopki, v poročilu o zaščitni opremi z začetka maja zamolčala (fotografija je simbolična).

Več milijonov evrov davkoplačevalskega denarja je šlo za zaščitne maske, ki po vseh veljavnih predpisih niso zaščitne, s tem pa je vlada reševala nasedle posle izbranih dobaviteljev, navajajo na Necenzurirano.si. 

Gre za skoraj 200 milijonov mask, ki se po posredovanju tržnega inšpektorata in Finančne uprava Republike Slovenije (Furs) niso prebile skozi slovensko carino. Maske, ki so sredi aprila obtičale na carini, so bile po navedbah portala lažno označene kot cetificirane, dobaviteljem pa je nato s posebnim sklepom pot do prodaje omogočila vlada Janeza Janše. Sledila je sprememba pogodb na zavodu za blagovne rezerve. V blagovnih rezervah zdaj leži ogromna količina higienski mask, ki ne izpolnjujejo standardov zaščitne opreme in ki kljub neustreznosti čakajo na morebitni drugi val epidemije novega koronavirusa. Janševa vlada je to, da so nabavo teh mask ustavili carinski postopki, v poročilu o zaščitni opremi z začetka maja zamolčala.

Kdo so bili dobavitelji, ki jih je iz milijonske zagate rešila država? Celotna zgodba o operaciji reševanja izbranih dobaviteljev, ki jim je Janševa vlada popustila, je na voljo v današnji tiskani izdaji časnika Novice Svet24 in na portalu Necenzurirano.si.