delovna uspešnost

Direktorji podjetij in zavodov spet do nagrade za uspešnost

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
12. 6. 2020, 06.55
Deli članek:

Javnim uslužbencem in funkcionarjem se redna delovna uspešnost v letu 2019 ni izplačevala. S 1. julijem pa se ta ukrep sprošča, a ni nujno, da bo izplačana v tem letu.

Thinkstock
Od 1. julija naprej si tudi direktorji javnih zavodov in ravnatelji lahko obetajo izplačilo delovne uspešnosti.

Skupni obseg sredstev za plačilo redne delovne uspešnosti za javne uslužbence po zakonu znaša med dvema in petimi odstotki letnih sredstev za osnovne plače. Letos se bo za redno delovno uspešnost namenilo dva odstotka sredstev za osnovne plače, a le za obdobje šestih mesecev. Izplačevanje se namreč sprosti šele 1. julija letos. Redna delovna uspešnost sicer lahko znaša največ dve osnovni mesečni plači. V letu 2020 se bo za določitev maksimuma izplačila upoštevala osnovna plača iz decembra 2019. Ker se bo začela izplačevati šele v drugi polovici letošnjega leta, to pomeni, da lahko upravičenci prejmejo le sorazmerni delež – največ eno osnovno plačo.

Za tiste na vodilnih položajih veljajo posebna pravila

Skupni obseg sredstev za redno delovno uspešnost se oblikuje za ravnatelje, direktorje in tajnike. Zanje velja, da se jim uspešnost lahko določi tudi v višjem obsegu, a le če so sredstva za to zagotovljena. Če gre za državne zavode, višino teh sredstev določi država, v primeru občinskih pa je to odločitev občinskih svetov. V letu 2020 sicer tudi za direktorje velja, da lahko prejmejo do največ dva odstotka letnih sredstev za osnovne plače. Podlaga za izplačilo je doseganje kriterijev iz Pravilnika o merilih za ugotavljanje redne delovne uspešnosti. Njihovo doseganje pa ne pomeni nujno izplačila. Direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan je po teh kriterijih za lani prejela oceno odlično, a ker se delovna uspešnost ni izplačevala, pač ni prejela nič. Iz enakega razloga tudi ostali direktorji javnih zavodov niso prejeli izplačane delovne uspešnosti. To velja za Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Knjižnico Ivana Potrča Ptuj, Vrtec Ptuj, Mestno gledališče Ptuj,Center interesnih dejavnosti Ptuj in Zavod za šport Ptuj.

V KGZ ne izplačujejo delovne uspešnosti že enajst let

Kot je pojasnil direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek, pri njih delovne uspešnosti direktorju ne izplačujejo že od leta 2009, ko so bili sprejeti prvi ukrepi o omejevanju plač v javnem sektorju: »Zavod je vsa ta leta deloval uspešno, kar pomeni, da bi direktorjem pripadal ta dodatek, vendar kot sem omenil, zaradi omejitve ni bil izplačan.«

C.G.
Andrej Rebernišek pojasnjuje, da pri njih delovne uspešnosti direktorju ne izplačujejo že od leta 2009.

Tudi Zavod za turizem Ptuj, ki ga je ustanovila občina, direktorici Tanji Srečkovič Bolšec dodatka za delovno uspešnost za lani ni izplačal.

V komunalnem podjetju in javnih lekarnah bo nagrada izplačana

Izplačila za lani ni prejel niti direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec, ki je bil do njega do prejšnja leta upravičen. Nadeja se, da ga bo prejel tudi za leto 2019 zaradi dobrega poslovanja podjetja. Po navadi mu je bil ta znesek izplačan v drugi polovici leta.

Izplačila se nadeja tudi direktorica Lekarn Ptuj Darja Potočnik Benčič, ki je pojasnila, da delovne uspešnosti za leto 2019 ni prejela, saj je v javnem sektorju še ni: »Bomo pa javni uslužbenci ponovno pridobili pravico do izplačila delovne uspešnosti s 1. julijem 2020. Za direktorje bo to pomenilo (če ostane način enak), da se delovna uspešnost izplača v naslednjem koledarskem letu za nazaj, v skladu z odločitvijo sveta zavoda.«