odpisani

V desnosredinski koaliciji bi se SMC zavzemala za legalizacijo konoplje

Mihael Korsika
11. 6. 2020, 20.00
Deli članek:

Stranka modernega centra je napovedala, da bo na včerajšnjem koalicijskem vrhu odprla vprašanje legalizacije konoplje tako v zdravstvene kot rekreativne namene. Potezo bi lahko uvrstili v sklop nabiranja poceni političnih točk, saj sta se vsaj dve, NSi in Desus, izmed preostalih treh koalicijski strank v preteklosti že izrekli proti tovrstni legalizaciji.

Reuters
Vršički indijske konoplje

Desnosredinska vlada SDS, SMC, NSi in Desus se je v prvih slabih treh mesecih večino časa ukvarjala z obvladovanjem epidemije novega koronavirusa, preostanek časa pa je namenila številnim kadrovskim menjavam. Slaba dva tedna po uradnem koncu epidemije se je vrh koalicije včeraj zbral na Brdu pri Kranju, kjer je potekala razprava o prioritetah koalicije v nadaljevanju mandata.

Pri spoprijemanju s posledicami epidemije – Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) po zadnjih napovedih Sloveniji za letos napoveduje najmanj 7,8-odstotni padec bruto domačega proizvoda – bo imelo veliko vlogo ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Legalizacija prioriteta

V SMC, ki jo po zadnjih javnomnenjskih anketah podpira le nekaj več kot odstotek vprašanih, prag za vstop stranke v parlament pa znaša štiri odstotke, so se odločili, da bodo na vrhu koalicije odprli vprašanje legalizacije konoplje v rekreativne namene.
Ker je bil včerajšnji koalicijski vrh namenjen prioritetam v nadaljevanju mandata, je očitno tovrstna legalizacija ena izmed prioritet SMC. Več kot očitno gre le za poceni pridobivanje političnih točk, saj se nobena izmed preostalih treh koalicijskih partneric v preteklosti ni zavzemala ali navduševala nad legalizacijo marihuane. Da bi desnosredinska vlada v parlamentarno proceduro vložila predlog takšne legalizacije, pa že meji na znanstveno fantastiko.

Nekatere nevladne organizacije in zunajparlamentarna stranka Pirati si sicer že več let prizadevajo, da bi lahko posameznik na domačem vrtu ali okenski polici zakonito vzgajal omejeno količino sadik konoplje.

Nekdanja največja vladna in parlamentarna stranka SMC je pred zadnjimi volitvami, še pod vodstvom tedanjega predsednika Mira Cerarja, začutila priložnost za dvig podpore med volivci, ki je bila v zadnjih letih v prostem padu. Stranka SMC je v začetku leta 2018 kot prva parlamentarna stranka predlagala legalizacijo konoplje v rekreativne namene, vendar o zakonskem predlogu, ki so ga spisali v sodelovanju s stranko Pirati, državni zbor ni odločal, saj je po Cerarjevem odstopu z mesta premierja prišlo do predčasnih volitev.

Dreamstime
Konopljina smola lajša vrsto bolezni, predvsem avtoimunskih.

V predlogu SMC izpred dveh let je bilo sicer zapisano, da bi lahko vsak posameznik v rekreativne namene gojil konopljo na površini do treh kvadratnih metrov. Uvedli bi sistem licenc za gojenje, pridelavo, predelavo in prodajo konoplje za tržne namene. S tem želijo zaščititi uporabnike, ki bodo lahko legalno kupili konopljo in izdelke iz nje. Kajenje sicer ne bi bilo dovoljeno na ulicah, ampak omejeno na zasebne kraje in predvidene kadilnice.

Desus in NSi proti

Izmed preostalih strank zdajšnje koalicije SDS, NSi in Desus leta 2018 nobena ni podpirala njihovega predloga. V NSi so ocenili, da je »področje zakonsko zadovoljivo urejeno in da večje spremembe, ki bi omogočile širšo dostopnost, niso potrebne«.

Legalizaciji so nasprotovali tudi v Desusu. »Uporaba konoplje je dokazano lahko škodljiva zdravju, navsezadnje smo v tem mandatu zaostrili protikadilsko zakonodajo in bi bilo res nesmiselno, da bi na področju konoplje popuščali, saj je sistem, kot je – torej dekriminalizacija –, za nas popolnoma ustrezen.«