Interpelacija ni uspela

Opozicija o maržah, ki pri nabavi presežejo 100 odstotkov...Počivalšek, ki ostaja minister, pa o koristnosti na vseh pozicijah

C.E./STA
11. 6. 2020, 19.51
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 00.13
Deli članek:

Kot je bilo jasno že pred maratonsko razpravo, Zdravko Počivalšek ostaja minister za gospodarstvo.

Bobo
Po telefonu brska tokratni selektor, izkušeni igralec domačinov desno, nepogrešljivi član različnih ekip pa za govorniškim odrom.

Interpelacija, ki so jo proti Počivalšku vložile LMŠ, SD, SAB in Levica, pričakovano ni uspela. Da bi, bi moralo zanjo glasovati 46 poslank in poslancev, podprlo pa jo je zgolj 37 poslancev iz vrst predlagateljic.

O številu ventilatorjev

V razpravi so poslanci LMŠ predstavnikom vlade do zdaj večkrat ponovili očitke o zavajanju glede podatkov o obstoječih ventilatorjih v državi, saj da so zatrjevali, da jih je 168, minister za zdravje Tomaž Gantar pa je pozneje navedel številko 281. V LMŠ pa so, kot je ponovil tudi njihov poslanec Edvard Paulič, od bolnišnic za zdaj pridobili podatke, da so imeli sredi marca skupno vsaj 404 ventilatorje. "Lahko sklepamo, da ste manipulirali s številom ventilatorjev zato, da ste ustvarili privid izrednih razmer. Ustvarili ste si alibi za nakup večje količine ventilatorjev, pod velikim časovnim pritiskom," je poudaril Paulič.

Minister Počivalšek je glede navedenih številk in očitkov o neutemeljenih nakupih pojasnil, da to niso njegovi podatki, ampak da gre za podatke, ki so jih dobili od ministrstva za zdravje in da so se na podlagi tega tudi odločali za nadaljnje nabave.

Glede Počivalškovih navedb, da sam ni podpisal nobene pogodbe in da so jih podpisovali na zavodu za blagovne rezerve, pa je Paulič dejal, da formalno to sicer drži, a da gre za politično odgovornost in da zavod za blagovne rezerve spada pod okrilje gospodarskega ministrstva, prav tako pa je ministrstvo za vsak posel podalo izrecno soglasje.

Poslanec SD Franc Trček pa je spomnil, da je Počivalšek že tretji mandat na čelu istega ministrstva. "Boj za epidemijo ni izgovor za te vaše rabote. Boj za epidemijo smo v osnovi začasno zmagali državljanke in državljani," je poudaril. Dejal je, da ne ve, kaj je to drugega kot vojno dobičkarstvo, če marže pri nabavi opreme presežejo 100 odstotkov.

"Prijateljski dobavitelji"

Do tega, da ni bilo neposrednih nabav, je bil kritičen tudi Miha Kordiš (Levica). Neposredne nabave bi po njegovih navedbah pomenile, da ni provizije in da tako "prijateljski dobavitelji" ne morejo zaslužiti. Gre za organiziran kriminal, ki ga je neposredno omogočal politično zadolženi operativec vlade, minister Počivalšek, je dejal. Ob tem je navedel, da je Hrvaška ceneje dobila opremo neposredno iz Kitajske.

Počivalšek nima nobenega strahu

Minister je zatrdil, da nikoli ni izjavil, da zavod ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko, in da tudi nikoli ni bil sprejet nikakršen sklep glede neposrednih nabav. "To je bila samo racionalna odločitev in edina smiselna odločitev, kot posledica razmer, ki so vladale na trgu zaščitne opreme," je pojasnil. To jim je po njegovih besedah zagotovilo, da so blago dobili in da niso denarja izgubili. "Za to nosim vso potrebno odgovornost jaz, tu nimam nobenega strahu," je dodal.

Na očitke, da je marioneta in izvrševalec ukazov, pa je minister odgovoril, da je tudi zdaj to, kar je bil v prejšnjih dveh vladah. "Res je, da sem član ekipe, včasih sem bek, včasih sem levo krilo, playmaker, center, vedno pa sem del tima in to bom tudi naprej. In cilji mojega tima so tudi moji cilji in dogovori našega tima so tudi moji dogovori," je poudaril. Dejal pa je, da njihove očitke razume, ker da so sami navajeni na način, da "režira ena oseba, drugi pa igra".

Glede očitanega zamegljevanja preglednosti in pristojnosti tudi zaradi ustanavljanja skupin je minister navedel, da je vlada zaradi izjemnega obsega prispelih ponudb, zagotovitve hitrejšega preverjanja njihove ustreznosti ter varnostnega preverjanja ponudnikov imenovala medresorsko delovno skupino, ki je vzpostavila protokol za nabavo zaščitne opreme. Ker so bila skladišča ob razglasitvi epidemije prazna in je bil hiter dostop do opreme praktično nemogoč, pa je ministrstvo z namenom zagotovitve čim prejšnjih dobav opreme in pomoči zavodu imenovalo tudi projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabav.

Poslanec SDS o napajanju iz proračunskih postavk

Franc Rosec (SDS), v preteklih letih globoko vpet v tako imenovani šaleški lobi, nedavno pa je njegova žena dobila službo v državni energetiki, je predlog interpelacije zoper Počivalška označil kot "nek izraz užaljenosti oziroma nekih zamer iz preteklosti" in da se zdi "kot neko branjenje prejšnje vlade oziroma tudi prejšnjega predsednika vlade". Vzrok za interpelacijo je po njegovem mnenju tudi odstop prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, "ta neuspela avantura v predčasne volitve", ki je povzročil "nek strah teh nekih omrežij, ki, vemo, se skozi napajajo iz teh ali proračunskih postavk ali kakšnega drugega načina servisiranja države".

Branislav Rajić (SMC) meni, da minister ne beži od svoje odgovornosti. "Mislim, da bi Zdravko Počivalšek 'fasal' to interpelacijo v vsakem primeru, ker če je ne bi zdaj in če ne bi nabavil te opreme in če bi ljudje umirali, potem bi verjetno 'fasal' še hujše in še hitreje, ker je pomanjkanje opreme veliko bolj resen in tehten razlog," je dejal.