Tožba zaradi preiskave v Banki Slovenije

Janša predsednici Evropske komisije ponudil poravnavo

C.E./STA
11. 6. 2020, 17.15
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 17.47
Deli članek:

Premier Janez Janša preverja možnosti, da bi Slovenija z Evropsko komisijo dosegla dogovor glede umika tožbe zaradi preiskave v Banki Slovenije. Na twitterju je pojasnil, da so se za to odločili na podlagi dosedanjih izkušenj s tožbami.

Reuters
Na Sodišču EU je za 22. junij razpisana obravnava v tožbi komisije proti Sloveniji.

Janša se je popoldne na Twitterju odzval na poročanje Dela, da je podpisal pismo predsednici komisije Ursuli von der Leyen in ji ponudil "poravnavo" v tožbi komisije proti državi. Vlada o tem po neuradnih informacijah Dela ni razpravljala ali odločala.

Sodišče EU bo 22. junija obravnavalo tožbo Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Gre za pomemben presedan, saj je nedotakljivost arhivov unije redko predmet pravdnega spora.

Komisija ugotavlja kršenje nedotakljivosti arhivov ECB in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov osrednje denarne ustanove območja evra v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016, izvedene zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank decembra 2013, ki je med drugim privedla do izbrisov podrejenih obveznic in delnic bank.

Slovenija vse očitke o kršitvah zavrača in je doslej tudi uradno v odgovoru komisiji zagovarjala stališče, da je koncept privilegijev in imunitet v mednarodnem pravu definiran bistveno ožje, kot je interpretacija komisije, in da so imunitete EU v skladu s prakso Sodišča EU zgolj funkcionalne. Preiskava, ki je usmerjena v nacionalne pristojnosti Banke Slovenije, kar sicer med strankama ni sporno, pa ne more ogrožati delovanja EU.