Ocenjuje, da škoda ni bila tako velika, kot se marsikje poudarja

Kje te dni pohaja Vasko Simoniti?

L.T.
11. 6. 2020, 19.30
Posodobljeno: 11. 6. 2020, 21.49
Deli članek:

Minister za kulturo Simoniti je aktiven predvsem na mednarodnem parketu, asfalt, na katerem pred ministrstvom ležijo kulturniki, ga ne zanima.

STA
Minister za kulturo Vasko Simoniti.

V ponedeljek se je minister za kulturo Vasko Simoniti udeležil redne seje Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), neodvisnega telesa, ki med drugim spremlja in ocenjuje vpliv kulturne politike na kulturni razvoj.

Razpravljali so o kulturi v času po epidemiji koronavirusne bolezni in o poti do oblikovanja novega nacionalnega programa za kulturo. Na sestanku je Simoniti dejal, da je bilo prvo obdobje njegovega ministrovanja pod vplivom težkih okoliščin, ko je zaradi zaščite zdravja oziroma protikoronskih ukrepov obstala vsa Slovenija, z njo pa tudi velik del slovenske kulture. Povedal je, da je bila na področju kulture povzročena škoda, ki pa po njegovem mnenju »morda celo ni tako velika, kot se marsikje poudarja«.

Seje se je na povabilo NSK udeležil profesor ekonomije Marko Jaklič, ki je tudi član posvetovalne skupine za pripravo vladnih kriznih ukrepov. Po njegovih besedah »zategovanje pasu« trenutno ni pravi ukrep za izhod iz krize oziroma za reševanje javnih financ, zato tovrstnih ukrepov ne priporoča za področje kulture. Obenem je Jaklič opozoril na »delikatno desetletje, ki je pred nami, ko ne bo pomembno samo to, da investiramo, temveč da to počnemo preudarno«.

Poljaki bi tukaj imeli opero

Konec preteklega meseca je imel Simoniti več dela na sestankih s tujimi veleposlaniki. Na sestanku s Krzysztofom Janom Olendzkim, poljskim veleposlanikom, je iskal skupne znance. Spomnila sta se Vojeslava Moleta, slovenskega umetnostnega zgodovinarja, ki je bil redni profesor za srednjeveško umetnost na Jagelonski univerzi v Krakovu. Olendzki je dejal še, da bi bili Poljaki veseli, če bi kakšna slovenska opera v svoj repertoar uvrstila poljsko opero Halka.

Britancem pravi, da so mediji neuravnoteženi

Dan kasneje se je Simoniti sestal z britansko veleposlanico Sophie Honey, s katero je beseda tekla o izmenjavah študentov in pedagoškega osebja v luči brexita. Veleposlanico je zanimal tudi Simonitijev pogled na medijsko krajino v Sloveniji, ki jo je Simoniti opredelil kot neuravnoteženo, so zapisali na spletni strani ministrstva.

M.K.
Britanski veleposlanici je potožil o neuravnoteženi medijski krajini.

Avstrijci bi krepili vlogo nemško govorečih

Simoniti se je sestal še z avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka, s katero sta obujala spomin na skupne kulturne dosežke in ustvarjalce, priznane v obeh državah. Soglašala sta, da so na področju ustvarjanja spletene bogate vezi. Veleposlanica je nato načela še vprašanje nemško govoreče skupine v Sloveniji in dejala, da si skupina želi dialoga, cilj katerega je krepitev kulturne in jezikovne identitete.

Španci bodrijo aktualno vlado

Nazadnje je sprejel še španskega veleposlanika Juana Aristeguija, ki je ministra bodril, da bo predsedovanje Slovenije Svetu EU priložnost za slovensko kulturo, da se predstavi širši evropski javnosti. Veleposlanik je prepričan, da ta priložnost za vlado ne bo predstavljala težav, saj je Svetu EU enkrat že uspešno predsedovala.

Protesti kulturnikov nenaglašeni

Simoniti v svojem urniku ni našel termina, da bi naslovil slovenske kulturnike, katerih protesti pred ministrstvom se ne nehajo vrstiti. Predvčerajšnjim je skupina ljudi v zdaj že tretjem protestu ležala na ulici pred ministrstvom. »V Sloveniji je dober umetnik mrtev umetnik, ker mu ni treba plačevati prispevkov,« so člani aktiva delavk in delavcev v kulturi svojo stisko sporočili Simonitiju.