konec prijateljevanja

Severna Koreja: od ukvarjanja s Trumpom nimamo nič

B.K.
12. 6. 2020, 08.47
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 08.52
Deli članek:

Raje se bodo osredotočili na razvoj orožja za odvračanje ameriških groženj.

Reuters
Na zgodovinskem srečanju pred dvemi leti v Singapurju, se je zdelo, da bosta dolgo sprti strani prišli do dogovora. Tega upanja več ni.

Severnokorejski zunanji minister Ri Son Gwon je v izjavi ob drugi obletnici zgodovinskega srečanja med severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dejal, da so ZDA prelomile svoje obljube. Severna Koreja nima več nobene koristi od sodelovanja z Washingtonom, je ob tem rekel minister.

“Nič ni bolj hinavsko od praznih obljub," je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA povedal Ri in dodal, da so ZDA v zadnjih dveh letih pokazale, da si prizadevajo za "izolacijo in zadušitev" Severne Koreje. Končni cilj te države na Korejskem polotoku je zato še vedno razvoj bolj “zanesljivih sil” za odvračanje "vojaških groženj" iz Washingtona, je še dejal Ri.

Prvo srečanje med Kimom in Trumpom, ki se je odvilo pred natanko dvemi leti, se je zaključilo s politično deklaracijo, ki je predvidevala normalizacijo vezi med ZDA in Severno Korejo, formalno končanje vojnega stanja med državama na Korejskem polotoku ter prizadevanja za denuklearizacijo Korejskega polotoka. Kljub podpisu obeh voditeljev, do želenih ciljev ni prišlo.