Nič ne bo s partnerstvom z Janševo vlado

Ugibalo se je o prestopu, a zdaj zatrjujejo, da ostaja njihov trden člen

S.R./STA
2. 6. 2020, 15.46
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 18.36
Deli članek:

Franc Kramar uradno sicer izjav ne daje, a je poslanski skupini SAB danes zagotovil, da ostaja njen trden člen.

STA
Izvršni odbor stranke SAB se danes med drugim odloča o morebitnem partnerstvu s koalicijo.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je danes potrdil, da se je s poslancem opozicijske SAB Francem Kramarjem minuli teden pogovarjal tudi o morebitnem prestopu v njihovo poslansko skupinoJurša je danes v izjavi novinarjem pred DZ spomnil, da se o morebitnem Kramarjevem prestopu govori že nekaj časa. Če se bo za to odločil, možnosti obstajajo. O tem sta se minuli teden po Jurševih navedbah pogovarjala ob naključnem srečanju na hodniku. "Novačili in vabili ne bomo. Sanjske ponudbe ni, a če kdo želi, so vrata odprta," je dodal. 

Mediaspeed
Franc Kramar

Veliki pritiski

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je v izjavi novinarjem pred DZ povedala, da so Kramarja danes prosili, da se opredeli glede vprašanja morebitnega prestopa, o katerem se je zadnje čase ponovno ugibalo. Zatrdil jim je, da ostaja trden člen poslanske skupine SAB, da ne gre nikamor, kar je sicer zatrdil že večkrat. Kot je povedala, pa ima danes Kramarjevo izrecno dovoljenje, da to pove tudi medijem ter da s tem zaključijo te govorice. 

Na vprašanje, ali se prestop vendarle lahko zgodi v prihodnje, pa je Kociprova odgovorila, da poslancu "v glavo ne more pogledati", vsak si lahko kadar koli premisli. Glede morebitnih vabil in razmišljanj o morebitnem prestopu pa jim je povedal, tako Kociprova, da so bili pritiski veliki. Od koga, ni razkril. 

V zadnjih mesecih je sicer prišlo do več poslanskih prestopov. Poslansko skupino koalicijske SMC sta zapustila Jani Möderndorfer, ki se je pridružil LMŠ, ter Gregor Židan, ki se je pridružil SD. Z morebitnim Kramarjevim prestopom bi se nasprotno okrepila koalicija.

Sporazuma o sodelovanju ne bodo podpisali

Izvršni odbor stranke SAB se je sicer na današnji seji med drugim odločal tudi o morebitnem partnerstvu s koalicijo, a je Alenka Bratušek po koncu seje v izjavi za javnost pojasnila, da ponujenega sporazuma ne bodo podpisali. Bratuškova je v izjavi p zatrdila, da so v stranki vedno za dogovarjanje in sodelovanje, kar da so pokazali tudi v času korona krize, ko so podprli kar nekaj predlogov vlade. Takšno sodelovanje in podporo predlogom, ki bodo v dobro države in ljudi, napovedujejo tudi v prihodnje. 

Predsednica SAB je pojasnila, da je govorila z Janšo tudi o sporazumu. Na vprašanje, ali se odločitev stranke lahko spremeni, je odgovorila, da sklepov ne spreminjajo iz dneva v dan. "Če smo pošteni, sam predlog sporazuma sploh ni tako slab, pač pa so zelo slabe okoliščine okoli sporazuma. Preveč je napak, delitev in razdorov, ki jih vlada, Janša in koalicija ustvarjajo v družbi. Nas tu zraven ne more biti," je pojasnila Bratuškova. 

Po njenih besedah se ne ukvarjajo s tem, za koga je to razočaranje, ampak peljejo svojo politiko. "Jasno nam je, kaj želimo, kaj smo obljubili našim volivcem. To delitve, razdori in diskreditacije, ki jih izvaja ta vlada, vsekakor niso. Tega ne bomo nikoli podpirali," je poudarila predsednica SAB. Po njenih navedbah ima vlada sicer še vedno možnost pokazati, da dobre stvari oz. predloge SAB podpira, ne glede na to, da sporazuma ne bodo podpisali. 

A tudi če bo vlada to večkrat pokazala, po besedah Bratuškove za zdaj ni možnosti, da bi še enkrat razmišljali o morebitnem formalnem sodelovanju.