Malo gospodarstvo

Obrtnike in podjetnike je epidemija močno prizadela, napovedujejo odpuščanja

J.P./STA
2. 6. 2020, 14.46
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 15.02
Deli članek:

Posledice pri poslovanju občutijo skoraj vsi, predvsem zaradi upada naročil, ki jih bo po pričakovanjih krepko manj tudi v prihodnjih treh mesecih, pa napovedujejo odpuščanja. Delovno silo bo krčila približno tretjina malih gospodarstvenikov, je pokazala anketa OZS.

Profimedia
Zaradi upada naročila in pomanjkanja dela so na udaru številna delovna mesta v malem gospodarstvu, 34 odstotkov vprašanih bo moralo po pričakovanjih odpuščati.

Kot so danes sporočili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), 97 odstotkov obrtnikov in podjetnikov od 1510 sodelujočih v anketi pri svojem poslovanju občuti posledice epidemije covida-19. Z upadom naročil se bo tudi v prihodnjih mesecih soočilo 91 odstotkov vprašanih.

Skoraj četrtina oz. 23 odstotkov vprašanih pričakuje med 20 in 30 odstotkov manj naročil kot v tem času lani. Da bodo naročila upadla za več kot 50 odstotkov, jih je ocenilo 22 odstotkov, 18 odstotkov pričakuje upad naročil med 30 in 40 odstotkov. Medtem jih 14 odstotkov pričakuje upad naročil med 40 in 50 odstotkov, prav toliko jih pričakuje od 10- do 20-odstoten upad naročil. Manj kot 10-odstoten upad v prihodnjih treh mesecih pa pričakuje le devet odstotkov sodelujoči v anketi.

Zaradi upada naročila in pomanjkanja dela so na udaru številna delovna mesta v malem gospodarstvu, 34 odstotkov vprašanih bo moralo po pričakovanjih odpuščati.

Večina ali 66 odstotkov vprašanih trenutno krčenja delovne sile ne načrtuje. Anketiranci so med najbolj koristnimi ukrepi, ki jim bodo pomagali ohraniti delovna mesta, navedli ukrep čakanja na delo (29 odstotkov) in ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa (27 odstotkov). 15 odstotkom vprašanim pa bo pri ohranitvi števila zaposlenih pomagal premostitveni kredit.

Pomoč države, ki jo je vlada predvidela v protikoronskih paketih, bo sicer koristilo 83 odstotkov vprašanih. Več kot polovica oz. 57 odstotkov jih bo koristilo ukrep čakanja na delo, 54 odstotkov upravičenost do mesečnega temeljnega dohodka, 32 odstotkov ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, medtem ko se je za možnost odloga bančnih obveznosti odločilo 20 odstotkov vprašanih.

"Naša anketa je potrdila to, kar nam člani vsakodnevno sporočajo. Situacija je zares kritična, upad naročil pa se predvideva tudi v prihodnjih mesecih. Je pa spodbudno dejstvo, da bo veliko naših članov lahko koristilo državno pomoč," je dejal predsednik OZS Branko Meh.

Ob tem je spomnil, da je zbornica v času korona krize pri reševanju težav, svetovanju in informiranju pomagala tako članom kot nečlanom. Od marca do konca maja so zabeležili več kot 1,3 milijona obiskovalcev spletnih strani OZS, v času krize so dobili tudi 305 novih članov. "To je še en dokaz več, da delamo v korist obrtnikov in podjetnikov," je še dodal Meh.

OZS je anketo med svojimi člani izvedla med 29. majem in 2. junijem.