Slovo od Janeza Kocijančiča

FOTO: V žalno knjigo se je vpisal tudi Milan Kučan: "Deliti življenje in delati z njim je bil privilegij"

G.G./STA
2. 6. 2020, 14.05
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 15.41
Deli članek:

V stranki SD se bodo nekdanjega predsednika stranke Janeza Kocijančiča spomnili na žalni seji. V žalno knjigo pa se je danes vpisal tudi prvi predsednik republike in Kocijančičev prijatelj Milan Kučan.

Bobo
Milan Kučan. Prijatelju v slovo.
Žalna seja bo v sredo, ob 16. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

V žalno knjigo so se med prvimi vpisali člani stranke SD, med njimi so bili začasno šefica stranke Tanja Fajon, do nedavni predsednik stranke Dejan Židan in vodja poslanske skupine Matjaž Han.

Žalna knjiga ob smrti nekdanjega politika, gospodarstvenika in športnega delavca bo na sedežu stranke SD v Ljubljani odprta danes od 13. do 19. ure, pa tudi v sredo in četrtek dopoldne po 9. uri. Odprta pa bo tudi uro pred sredino žalno sejo.

"Veliko in povsod je širil optimizem, prevzemal je odgovornost, svetoval in pomagal"

Bobo
Milan Kučan. Prijatelju v slovo.

"Vse odraslo življenje, od študentskih let naprej, sva bila z Janezom Kocijančičem tesna prijatelja in politična tovariša. Deliti življenje in delati z njim je bil privilegij," je ob Kocijančičevi smrti zapisal Kučan.

V spomin na Kocijančiča, ki je bil tudi častni meščan Ljubljane, se bo v četrtek ob 10. uri sestal tudi mestni svet Mestne občine Ljubljana. Na dan žalne seje bo v prostori Mestne hiše od 12. do 20. ure odprta tudi žalna knjiga. Naziv častni meščan Ljubljane je Kocijančič prejel leta 2018.

Kot je navedel, je Kocijančič večkrat dejal, da pripadata generaciji, ki je morda od vseh slovenskih živela najvznemirljivejše življenje, čas poln izzivov. Prehodila je pot od ruševin 2. svetovne vojne do razcveta in razpada nekdanje skupne države, na višku svoje ustvarjalne moči pa pripeljala Slovence v samostojno državo ter prevzela odgovornost za prva leta njenega življenja in uveljavitev v mednarodni skupnosti. "Na tej poti je bilo veliko preizkušenj, veliko zmag, pa tudi stranpoti in porazov. Janez je v slednjih vselej videl izziv, ki mu je dajal nove energije. S svojim znanjem, treznostjo, umirjenostjo in načelnostjo jo je znal prenesti tudi na sodelavce in jih navdušiti," se spominja Kučan.

Po njegovih besedah je bilo področij, ki so pritegnila Kocijančiča, veliko in povsod je širil optimizem, prevzemal je odgovornost, svetoval in pomagal: "Nihče v bitki ali po njej ne sme ostati sam in pozabljen, je dostikrat poudarjal."

Kučan je izpostavil tudi Kocijančičevo zvestobo socialdemokratskim vrednotam. Branil je čast partizanskega bojevanja in štel uporniški boj Slovencev za svobodo med NOB, kljub stranpotem, za največje dejanje v zgodovini našega naroda. "Tudi sam je bil borec, dosleden in nepopustljiv, ko je šlo za načela, ob tem pa, visoko kultiviran, je znal prisluhniti argumentom ljudi, s katerimi je stopal v dialog. Spoštoval je svoje politične nasprotnike. Tuje pa mu je bilo leporečje, dvoličnost in pristajanje na nenačelne kompromise. Enotnost zanj ni bila prazna beseda, s katero se prikriva razlike in nesposobnosti. Za enotnost, ki se utemeljuje na vsebini, pa je bil pripravljen razdajati vse svoje intelektualne moči," je izpostavil.

Bobo
Vpisal se je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Združenje športnih zvez (OKS) je sporočilo, da bo žalna seja  5. junija ob 11. uri v veliki dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

Pokazal je, da je slovenski patriot, bil pa je tudi svetovljan, moder in preudaren mož, cenjen v mednarodnih športnih, političnih in gospodarskih krogih, je opozoril Kučan.

Dodal je, da so v podobo slovenske družbe in države vgrajene tudi Kocijančičeve odločitve. Z njegovo smrtjo pa je "slovensko občestvo osiromašeno za močnega opornika, slovenska politika pa za intelektualca, ki je dokazal, da je tudi politika lahko etično dejanje," je prepričan Kučan.