odziv EU

Evropa "šokirana in zgrožena" nad umorom Floyda

B.K./STA
2. 6. 2020, 14.32
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 14.34
Deli članek:

Evropa je "šokirana in zgrožena" nad smrtjo temnopoltega Georgea Floyda zaradi nasilja policista med poskusom aretacije minuli ponedeljek v Minneapolisu, je danes v Bruslju poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. "To je zloraba moči," je še izpostavil in pozval k budnosti glede pretirane uporabe sile.

Reuters
Josep Borrell, zunanji minister Evropske unije.

Umor neoboroženega Georga Floyda med poskusom aretacije pretekli ponedeljek v Minneapolisu je sprožil hude nemire. Neodvisna obdukcija je pokazala, da je Floyd umrl zaradi zadušitve po trajnem pritisku belopoltega policista na njegov vrat in je smrt razglasila za umor.

"V Evropi imamo radi ljudi v ZDA. Šokirani smo in zgroženi nad smrtjo Georgea Floyda," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Ob tem je pozval k budnosti glede pretirane uporabe sile ter k obravnavi takšnih incidentov v skladu z načeli vladavine prava in človekovimi pravicami.

Demokratične družbe so po Borrellovih besedah še posebej dogovorne za to, da ne uporabljajo svojih zmogljivosti na način, kot se je to zgodilo v tem primeru "zelo zelo nesrečne smrti Georgea Floyda". "To je zloraba moči, ki jo je treba obsoditi, se proti njej boriti, v ZDA in povsod," je poudaril.

EU po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika podpira pravico do mirnega protesta, obsoja nasilje in vsakršni rasizem, poziva k umiritvi napetosti ter verjame, da bodo Američani stopili skupaj in se zacelili kot narod.

"Vsako življenje je pomembno. Tudi življenje temnopoltih je pomembno," je sklenil Borrell z motom ameriškega gibanja proti sistematičnemu rasizmu.