Desus pričakuje ustanovitev sklada do konca junija

Spopad za demografski sklad: lahko DeSUS premaga SDS?

Mihael Korsika
3. 6. 2020, 06.45
Deli članek:

Ustanovitev demografskega sklada je bil eden izmed pogojev Desusa za vstop v koalicijo, a jih pri tem čaka spopad z najmočnejšo vladno stranko SDS. Desus bi na sklad prenesel ključne državne naložbe, SDS pa želi ustanoviti nekakšen super državni holding, ki bo obvladoval celotno državno premoženje.

Primož Lavre
Aleksandra Pivec zahteva visoke kazni za morebitne nezakonitosti pri vodenju demografskega sklada.

V najmanjši koalicijski stranki Desus pričakujejo, da bo vlada najkasneje do 30. junija ustanovila urad za demografijo, ki bo deloval kot ministrstvo. Sklad mora sodelovati pri pripravi in sprejemanju zakona o demografskem skladu, je na ponedeljkovi novinarski konferenci poudarila predsednica stranke Aleksandra Pivec.

Ustanovitev demografskega sklada je bil sicer eden izmed pogojev za vstop Desusa v vladno koalicijo. Po oceni Pivčeve bi morala država v sklad vključiti čim večji delež državnega premoženja, med njimi tudi strateške naložbe. Od ministrstva za finance, ki sodi pod okrilje SDS, pa pričakujejo predlog glede izjem, ki v sklad ne bi bile umeščene. »Smo pa za čim bolj racionalno upravljanje, torej z enega mesta,« je dejala Pivčeva.

Desus proti SDS

Ob tem je še napovedala, da bo Desus zahteval, da se za nezakonita dejanja pri upravljanju državnega premoženja oziroma premoženja sklada v zakonu predvidijo visoke kazni.

Po Desusovem predlogu bi v demografski sklad preoblikovali Kapitalsko družbo (Kad) ter nanjo prenesli ključne državne naložbe, kot so Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Krka, Luka Koper, energetska podjetja in Modro zavarovalnico, poroča portal Necenzurirano. Ostala državna podjetja bi še naprej upravljal dozdajšnji krovni upravljavec državnega premoženja, Slovenski državni holding (SDH).

Prav tako bi moral imeti novoustanovljeni urad svoje predstavnike tako v skupščini kot v nadzornem svetu sklada, predlagajo v Desusu. Po njihovem mnenju bi moralo zato sprejemanje zakona o demografskem skladu in odloka o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo potekati sočasno.

Iz prejšnjih mandatov sta sicer pripravljena že dva predloga zakona o demografskem skladu, enega so kot koalicijska stranka spisali v Desusu in drugega kot opozicijska v SDS. Danes najmanjša koalicijska stranka bo težko zmagala v spopadu za demografski sklad z največjo vladno stranko SDS, ki ima drugačne načrte. V SDS se zavzemajo, da bi demografski sklad postal nekakšen super državni holding, ki bi obvladoval tako SDH in Kad kot tudi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), tako imenovano slabo banko.

SDS je že pred časom oblikovala posebno skupino za projekt demografskega sklada, v kateri ima po poročanju portala Necenzurirano pomembno vlogo Rok Snežič, ki je eden izmed največjih davčnih dolžnikov v Sloveniji.
Snežič si je v zaporu na Dobu sobo delil z Janezom Janšo, preiskujejo pa ga organi več držav. Državna preiskovalna agencija BiH ga je tako lani tamkajšnjemu tožilstvu ovadila zaradi suma utaje za 2,4 milijona evrov davkov.

V Sloveniji pa je Snežič od leta 2017 v sodni preiskavi zaradi suma kaznivih dejanj oškodovanja upnikov in overitve lažne vsebine v njegovem osebnem stečaju. Preiskovalci so v postopku osebnega stečaja zaznali sume skrivanja premoženja in njegovega prenašanja na prijateljske osebe.

Po javno objavljenih podatkih osebnega stečaja, ki se je začel decembra 2013, dolguje državi več kot 800 tisoč evrov, ki jih, kot je sam večkrat poudaril, ne bo nikoli plačal. »V osebni stečaj sem šel samo zato, da uničim davčno odločbo,« je dejal Snežič. Državi je skupaj dolgoval več kot 800.000 evrov, od tega 477 tisoč evrov zaradi neplačanih davkov pri uvozu jaht, medtem ko je 373 tisoč evrov znašala višina kazni, ki bi jo moral po dogovoru plačati državi. Iz Snežičeva osebnega stečaja se je država sicer poplačala s 7700 evri, ki jih je dobila od prodaje pohištva in orožja v njegovi lasti.

Mediaspeed
V projektni skupini SDS sodeluje tudi davčni dolžnik Rok Snežič.

Davčni dolžnik premierjev svetovalec

Snežič se je pred kratkim v pogovoru za banjaluški spletni portal Capital.ba Snežič pohvalil, da ni le Janšev dober prijatelj, temveč da mu tudi svetuje na področju davčne politike. »Sem dober prijatelj in svetovalec slovenskega predsednika Janeza Janše,« je dejal Snežič.

V primeru uresničitve načrtov SDS glede ustanovitve super državnega holdinga bi imel demografski sklad popolni nadzor nad celotnim državnim premoženjem.