Protesti v ZDA

Vojsko na ulice? Upokojeni oficirji odločno proti

B.K./STA
3. 6. 2020, 07.06
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 07.14
Deli članek:

Upokojeni visoki častniki ameriške vojske izražajo nasprotovanje ideji predsednika ZDA Donalda Trumpa, da nad protestnike proti policijskemu nasilju pošlje vojsko.

Profimedia
Nacionalna garda na ulicah Los Angelesa v Kaliforniji.

"Amerika ni bojno polje. Naši državljani niso sovražnik," je na vse bolj vročo bojno retoriko Trumpa odgovoril upokojeni načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, general marincev Martin Dempsey. Neimenovani aktivni častnik pa je za Reuters povedal, da bo Trump povzročil nepopravljivo škodo ugledu vojske, če jo res pošlje na ulice. "Predsedniki prihajajo in odhajajo, vojska pa ostane," je dejal.

Vojaške strokovnjake Trumpova retorika skrbi, saj se zavedajo, da so vojaki izurjeni za pobijanje sovražnika, ne pa za vzpostavljanje reda in miru v ameriških mestih. Predsednikove napadalne izjave posredno škodijo tudi ugledu vojske, ker iz nje delajo podpornika njegove politične agende. Naloga vojske po ameriški ustavi je, da ščiti ameriške državljane pred tujim sovražnikom, ne pa same pred sabo.

Po zveznih državah so doslej mobilizirali več kot 20.000 pripadnikov nacionalnih gard posameznih zveznih držav, ki so rezervna sestava vojske, ki je pod poveljstvom guvernerjev zveznih držav. Gre za domačine, ki lahko pomagajo policiji.

Kongresnike obeh strank je začela skrbeti Trumpova grožnja, da bo obudil zakon proti vstaji v ZDA in poslal vojsko na ulice. Vodilni republikanec v odboru za oborožene sile predstavniškega doma Mac Thornberry je dejal, da lahko vojaki postanejo politično orodje, kar je zelo nevarno. Predsednik odbora demokrat Adam Smith pa je obrambnega ministra Marka Esperja pozval, naj se oglasi na zaslišanju na odboru kongresa in pove svoje mnenje o vse bolj avtokratskem obnašanju Trumpa.

Protesti pred Belo hišo manj napeti kot dan prej

Po ZDA so se sicer v torek zvečer nadaljevali protesti proti policijskemu nasilju. Pred Belo hišo v Washingtonu je bilo vsaj uvodoma malce manj napeto kot v ponedeljek, ko je predsednik ZDA ukazal razgnati protestnike.

Policija je park Lafayette, v katerem se že desetletja zbirajo protestniki, zagradila z visoko ograjo iz žice in protestniki so malce dlje od Bele hiše, kot so bili doslej. Uvodoma so mirno protestirali in tako kot drugi po ZDA zahtevali pravico za Georgea Floyda, ki ga je pred tednom dni med aretacijo v Minneapolisu umoril policist.

Trump je v torek vpoklical okoli 700 pripadnikov 82. zračne divizije ameriške vojske, ki so jih namestili v dve vojaški bazi blizu prestolnice za morebitno posredovanje po ulicah prestolnice Washington. Pentagon ima v pripravljenosti za mobilizacijo še okoli 1400 vojakov oboroženih z bajoneti in drugo opremo.

Protesti so se sicer nadaljevali tudi v Miamiju, Los Angelesu, Chicagu, Richmondu, Atlanti in številnih drugih mestih, ki so razglasila policijske ure. V Zahodni Virginiji pa so odpustili policista, ki je na družbenih medijih objavil, da si želi na protestnike streljati in čez njih zapeljati z avtomobilom.