Tanja Fajon prevzela vodenje SD

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko vlado vodi ženska"

A.S.
28. 5. 2020, 17.35
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 20.11
Deli članek:

Dejan Židan je odstopil z mesta predsednika SD. Predsedstvo SD je do naslednjega kongresa stranke za predsedujočo soglasno imenovalo dozdajšnjo podpredsednico in evropsko poslansko Tanjo Fajon. Vodenje stranke ji je predal Dejan Židan, ki je poudaril, da je Fajonova v njegovih očeh "bodoča premierka Slovenije".

STA
Dejan Židan in Tanja Fajon

Fajonova je vodenje SD prevzela po današnjem odstopu Dejana Židana s čela stranke, ki jo je vodil šest let. 

"Danes je zame pomemben dan, verjamem pa da je pomemben dan tudi za Socialne demokrate. Točno šest let nazaj, tri dni po zelo slabem volilnem rezultatu, sem postal predsedujoči," je svoj nagovor v izjavi za medije po seji predsedstva stranke začel Židan in povedal, da je stranka v zadnjih šestih let uspela prenoviti svoje delovanje, okrepiti svoj položaj v parlamentu in sanirati finančno poslovanje. Danes se lahko tako stranka vpraša, kakšne korake mora narediti, da napreduje v vodilno stranko, je pojasnil. "Če želimo kot stranka napredovati, je poleg vseh prenov, potrebna prenova vodenja," je izpostavil. 

Židan je ob odstopu povedal, da je čas, da slovensko vlado vodi ženska. "Tokrat iz vrst Socialnih demokratov"

Zato je v ponedeljek prosil Fajonovo, naj mu dovoli, da jo predsedstvu stranke predlaga za novo vodjo. Preden je je predlagal kot predsedujočo, je opravil pogovore s poslansko skupino. "Poslanska skupina enotno podpira Tanjo Fajon. Zlasti zato ker je izjemen človek, je Tanja Fajon dobila enotno podporo. V mojih očeh je bodoča premierka Slovenije, človek, ki nas bo iz neobičajne družbe, kamor nas vodi aktualna vlada, v napačno smer, stran od skupine držav, ki spoštujejo pravo, zmožen pripeljati nazaj v to skupino držav," je posjanil Židan.

STA
Dejan Židan in Tanja Fajon

Fajonova je med svojimi prioritetami navedla okrepitev sodelovanja na levi sredini.

Pred kamere je stopila tudi nova predsednica in prva ženska na čelu SD Tanja Fajon in poudarila, da se v vodstvo podaja z ambicijo, da vzbudi zaupanje med ljudmi. "Najbolj me teži, da vidim v slovenski javnosti precej nezaupanja. Želim si drugačne politike. Te spremembe je treba delati skupaj z ljudmi, tudi z organizacijami nevladne družbe. Res je, da je moja izkušnja bolj z evropskega parketa, tam mi je uspelo marsikaj narediti in se naučiti," je navedla in izpostavila, da jo skrbi, kaj se v državi dogaja po vodstvom aktualne vlade. "Skrbi me, da ta aktualna vlada umika Slovenijo od jedrnega centra Evrope, z nevarnimi politikami, morda represivnimi, z napadi na neodvisno novinarstvo in neodvisno sodstvo. Vse to bodo moji napori".

Židan ostaja v poslanskih klopeh, tudi Fajonova bo še naprej evropska poslanka. Zaveda se, da bo mesto predsedujoče vplivalo na njene aktivnosti v Bruslju. "Imam srečo, da do septembra delamo iz Slovenije in se lahko posvetim delovanju stranke," je zaključila.