Podobne ugotovitve tudi na Finskem

Odpiranje šol na Danskem ni prineslo povečanja okužb s koronavirusom

A.S./STA
28. 5. 2020, 16.13
Posodobljeno: 28. 5. 2020, 16.16
Deli članek:

Delno odprtje šol na Danskem ni vodilo v porast okužb z novim koronavirusom med osnovnošolci in dijaki, je danes povedal Peter Andersen, doktor epidemiologije in preventive kužnih bolezni na danskem inštitutu Serum. Podobno so ugotovili tudi na Finskem.

Profimedia
Otroci morajo držati dvometrsko razdaljo.

Danska je kot prva država v Evropi po približno mesec dni trajajočem zaprtju osnovne šole za učence do petega razreda in vrtce odprla že 15. aprila. Otroci so razdeljeni v manjše skupine po približno 12 učencev, ki skoraj nimajo stikov z drugimi otroki. Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj. Srednje šole so odprli 18. maja.

Na podlagi zadnjih podatkov je Andersen za agencijo Reuters povedal, da ni zaznati negativnih učinkov ponovnega odprtja šol na širjenje okužb med šolarji ali v širši družbi. Ne da bi navedel številke, je povedal, da niso zaznali pomembnega porasta okužb med otroci, starimi od enega do 19. leta starosti več tednov po delnem odprtju šol.

Kot je dejal, število okužb med otroci od enega do 19 leta stalno pada od konca aprila, potem ko je nekoliko naraslo kmalu po ponovnem odprtju šol. Strategijo ponovnega odpiranja šol je označil kot preudarno.

Podobne ugotovitve je v sredo podal na Finskem tudi visoki predstavnik oblasti. Dejal je, da za zdaj nič ne kaže, da bi se novi koronavirus hitreje širil, odkar so sredi maja znova odprli šole.

Na Danskem so doslej potrdili 11.512 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 568 bolnikov, kažejo podatki na spletni strani worldometers.